Otteluennakko: TPS vieraaksi neljän vuoden tauon jälkeen

Klubi kävi hakemassa tiistaina voiton Färsaarilta, kun Víkingur kaatui Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen avausosassa lukemin 2-1. HJK karkasi jo ensimmäisellä puoliajalla kahden maalin johtoon, mutta Gunnar Vatnhamar iski kotijoukkueen ainokaisen heti tauon jälkeen. Otteluparin voittaja saa seuraavalla kierroksella vastaansa valkovenäläisen BATE Borisovin. Toinen osaottelu on edessä tiistaina Töölössä kello 19.00.

Tiistaita ennen on edessä yksi kotiottelu, kun TPS asettuu vastaan Veikkausliigassa. Klubi on esiintynyt viime aikoina erinomaisesti Töölössä, sillä alla on kuusi peräkkäistä kotivoittoa maalierolla 19-2.

HJK Helsinki

Vaikka edellinen vierasottelu FC Lahtea vastaan päättyi tappioon, niin HJK on säilyttänyt tukevan asemansa sarjataulukon piikkipaikalla. HJK on kerännyt 19 ottelusta 42 pistettä, kun taas toisella sijalla olevalla RoPS:lla on seitsemän pistettä vähemmän. VPS on vastaavasti kolmantena viisi pistettä rovaniemeläisistä jääneenä.

HJK kuittasi viime kaudella mestaruuden, kun 33 ottelun saldona oli 76 pistettä. Tuolloin 19 pelin jälkeen oli kasassa 42 pistettä, juuri kuten tälläkin kaudella.

Europelit tiivistävät ottelutahtia entisestään, mikä tuo omat haasteensa päävalmentaja Mika Lehkosuolle ja pelaajien kierrätykselle. Esimerkiksi nyt HJK pelaa tasan viikon sisään kolme ottelua. Klubi on tosin operoinut läpi kauden poikkeuksellisen laajalla materiaalilla, peräti 21 pelaajaa on kerännyt Veikkausliigassa vähintään 381 minuuttia peliaikaa.

HJK vahvisti hiljattain rivejään erittäin vahvan Klubi-taustan omaavalla Mikko Sumusalolla, joka joka palasi Helsinkiin reilu neljän vuoden tauon jälkeen. Edelliset kaudet Saksassa pelanneen laitapuolustajan pelaaminen lauantaina on kuitenkin vielä avoinna pelilupa-asioiden takia.

Kokoonpanosta puuttuvat edelleen Akseli Pelvas, Juha Pirinen ja Ville Jalasto. Roni Peiposen pelaaminen on epävarmaa, mutta tilanne tarkistetaan aamulla.

HJK vs TPS

Klubi ja TPS ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen aikaisemmin, kun joukkueet iskivät yhteen toukokuussa Turussa. HJK nappasi tuolloin voitoin lukemin 1-0, kun Filip Valenčič vastasi ottelun ainoasta osumasta avauspuoliajan lopussa.

TPS nousi kolmen kauden päätteeksi takaisin pääsarjaan viime syksynä. HJK ja TPS ovat mitelleet Veikkausliigassa vuosien saatossa paremmuudestaan 60 kertaa, joista HJK on voittanut 32. Turkulaiset ovat vastaavasti päässeet juhlimaan täyttä pistepottia 14 kertaa. Töölössä on pelattu yhteensä 29 kertaa, joista HJK on voittanut 18 kohtaamista. Klubin kotipelien maaliero on helsinkiläisten hyväksi 66-27.

TPS

Turkulaisten paluu pääsarjaan on sujunut haastavasti. Varsinkin maalinteko on tuottanut TPS:lle vaikeuksia kauden aikana.

TPS voitti kauden kolmannessa pelissään paikalliskohtaamisessa FC Interin, mutta seuraavaa täyttä pistepottia sai odotella pitkälle. TPS voitti kauden toisen ottelunsa vasta kesäkuun lopulla, kun IFK Mariehamn kaatui lukemin 2-0. Ensimmäisestä 15 ottelustaan joukkue voitti siis ainoastaan yhden.

Palloseuran kausi on sujunut Klubiin verrattuna pääosin vastakkaisessa päässä sarjataulukkoa. 18 ottelun jälkeen joukkueella on kasassa 16 pistettä, mikä oikeuttaa kymmenenteen sijaan sarjassa.

TPS on kuitenkin esiintynyt viime aikoina pirteämmin. Joukkue on voittanut kolmesta edellisestä pelistään kaksi ja yhteensä kuudesta viimeisestä ottelusta on kertynyt vain yksi tappio. Tässä ajassa TPS on raapinut yli puolet kauden pistesaldostaan.

TPS saapuu Töölöön allaan erittäin iso voitto PS Kemistä viime lauantailta. Turkulaiset siirtyivät kamppailussa johtoon, mutta vierailijat nousivat toisella puoliajalla rinnalle ja ohi. TPS onnistui kuitenkin nappaamaan voiton, kun Onni Valakari ja Mika Ääritalo onnistuivat vielä maalinteossa.

Ääritalo onkin ollut poikkeuksellisen tärkeä palanen TPS:lle kuluvalla kaudella, sillä kokenut hyökkääjä on viimeistellyt viisi osumaa, mikä on kolmasosa turkulaisten täysosumista. Sisäisen maalipörssin jaetulla toisella sijalla ovat kolmesti osuneet Valakari sekä Oskari Jakonen.

Maalinteko on kuitenkin tuottanut TPS:lle eniten haasteita paluukauden aikana. Joukkue on viimeistellyt yhteensä 15 osumaa, mikä on sarjan pienin lukema. Näistä kolmasosa on tullut turkulaisten kolmessa edellisessä ottelussa, joten suunta on ylöspäin. TPS on jäänyt peräti kymmenen kertaa maaleitta kauden aikana. Erityisen synkkä vaihe koitti touko-kesäkuussa, kun TPS pelasi peräti yli 500 minuuttia ilman täysosumia.

Varsinkin yhden osa-alueen suhteen Turussa riittää erityisesti töitä, sillä TPS on viimeistellyt yhteensä vain kaksi osumaa erikoistilanteista. Suurin osa joukkueen maaleista on syntynyt nopeista vastahyökkäyksistä.

HJK vs TPS
La 14.7. klo 19.00
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5

Liput alkaen 10/5 € Tiketistä »