Otteluennakko: Viimeinen rutistus Turussa

HJK:n päättyvä kausi on ollut mainio. Varsinkin syksy on ollut koko joukkueelta erittäin väkevää tekemistä ja helsinkiläiset onnistuivat varmistamaan seurahistorian 29. mestaruuden jo hyvissä ajoin.

Pelkkää voittokulkua kausi ei kuitenkaan ole ollut. Ensimmäisen seitsemän ottelun jälkeen kasassa oli vasta neljä voittoa, kun joukkueen peli haki vielä parasta uomaansa. Toukokuussa tuli myös tappio Suomen Cupin loppuottelussa FC Interille lukemin 0-1.

Kankeahkon alun jälkeen otteet ja varsinkin tulokset paranivat huomattavasi ja Klubi pelasi pian yhdeksän tappiotonta ottelua putkeen Veikkausliigassa. Veikka europelit toivat omat kiireensä kesälle, niin otteet kotimaan sarjassa säilyivät vakuuttavina.

Kauden loppusuoralla HJK on esiintynyt tylysti. Viimeisestä kymmenestä ottelusta saldona on kahdeksan voittoa ja kaksi tasapeliä eli yhteensä 26 pistettä. Näissä peleissä Klubin verkkoon on tehty vain yksi osuma. Tappiottomia pelejä on kertynyt Veikkausliigassa jo 14 ja helsinkiläiset ovat edellisen kerran jääneet pisteittä kesäkuun puolella.

Mestaruus varmistuikin jo muutama kierros ennen loppua. Ennen päätösottelua HJK:lla on kasassa 75 pistettä ja eroa toiseksi sijoittuvaan RoPS:aan on 16 pistettä. Veikkausliigassa on pelattu 33 kierrosta joukkuetta kohden kaudesta 2011 lähtien. Tämän ajanjakson aikana Klubi on kerännyt vain kahdesti enemmän pisteitä kuin tällä kaudella. Tosin viime kauden pistemäärä on vielä mahdollisuus ylittää, kun vuosi sitten HJK päätyi lopulta 76 pisteeseen. Piikkipaikalla on kausi 2011, kun Klubi keräsi hurjat 81 pistettä.

Viime kauden tapaan mestaruuden selkärankana on ollut raudanluja puolustus. HJK on päästänyt 32 ottelussa vain 19 maalia ja erityisesti syyskaudella joukkueen takalinjat ovat olleet iskussa. Tämä määrä on toiseksi pienin lukema nykyisellä ottelumäärällä. Edellä on vain viime kausi, kun HJK päästi ainoastaan 16 osumaa.

Maalinteossa HJK on onnistunut toistaiseksi 57 kertaa. Tästä suuri vastuu on ollut João Klaussilla, joka on osunut peräti 20 kertaa eli hyökkääjä on viimeistellyt yli kolmanneksen helsinkiläisten osumista. Klauss on lähellä myös sarjan maalipörssin voittoa, sillä toisella sijalla olevalla KuPS:n Rasmus Karjalaisella on 16 maalia kasassa. Klubi on saanut onnistujia laajalla rintamalla, sillä 18 eri pelaajaa on onnistunut maalinteossa kuluvalla kaudella. Sisäisen maalipörssin toisena on viidesti osunut Nikolai Alho.

HJK ja TPS

HJK ja TPS ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Toukokuussa Klubi haki pisteet Turusta lukemin 1-0, kun taas heinäkuun puolivälissä Hannu Patrosen ja Riku Riskin osumat sinetöivät helsinkiläisille voiton kotikentällä.

Veikkausliigan historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet yhteensä 61 kertaa. Näistä HJK on voittanut 33 kamppailua, kun taas tasapeliin on päädytty 14 kertaa. Maaliero on Klubin eduksi 110-58.

TPS

TPS nousi kuluvaksi kaudeksi pääsarjaan, kun se voitti viime vuonna Ykkösen tiukan taistelun jälkeen. Turussa lähdettiin kauteen maltillisista lähtökohdista, mutta joukkueen otteet ovat piristyneet varsinkin kauden loppupuolella.

Turkulaisten taival pääsarjassa alkoi todella synkästi: TPS voitti ensimmäisestä 15 ottelustaan vain yhden. Varsinkin kotipeleissä oli suuria haasteita. Palloseura jäi kuudessa ensimmäisessä kotikamppailussaan ilman maaleja ja ensimmäinen voitto kotiviheriöllä vasta yhdeksännessä koitoksessa.

TPS jumahtikin sarjataulukon häntäpäähän ja tiukat kamppailut kääntyivät lähes järjestään vastustajien eduksi. 23 ottelun jälkeen joukkueella oli kasassa vain kolme voittoa. Tasapelejä oli kertynyt seitsemän, joten mikään heittopussi TPS ei kuitenkaan ollut.

TPS on kuitenkin piristynyt tuloksellisesti loppusuoran aikana. Viimeisestä yhdeksästä ottelusta pisteitä on kertynyt 13, joten turkulaiset taistelevat vielä sarjapaikkansa puolesta. TPS on tällä hetkellä sijalla 11, kun joukkueella on kasassa 29 pistettä. Ilman lisäpisteitä joukkue olisi siis joutumassa putoamiskarsintaan Ykkösen toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan, mutta päätöskierroksella on vielä paljon pelissä. IFK Mariehamn ja SJK ovat kaksi pistettä turkulaisten edellä. Jomman kumman joukkueen tappio ja TPS:n voitto varmistaisi turkulaisten sarjapaikan ensi kaudelle.

Tasapisteissä maaliero ratkaisee ja mikäli kolmikko päätyisi tasapisteisiin, niin SJK on parhaimman maalieron myötä vahvimmilla. TPS:n maaliero on seitsemän pykälää IFK:ta parempi, joten mikäli TPS voittaisi ja IFK pelaisi tasan, niin turkulaiset varmistaisivat sarjapaikan. Tasapeli ei TPS:aa lauantaina auta, vaan joukkue tarvitsee ehdottomasti täyden pistepotin.

TPS:n suurimmat haasteet ovat olleet puolustuspäässä ja varsinkin puoliaikojen alussa on ollut suuria ongelmia. Turkulaiset ovat viimeistelleet kuudenneksi eniten maaleja, mutta omissa on kolissut peräti kolmanneksi eniten. Joukkueen sisäisen maalipörssin kärkisijaa pitää hallussaan yhdeksän kertaa osunut Mika Ääritalo.

Elokuun puolivälissä turkulaisten riveihin liittynyt Sterling Yateke on myös ollut väkevässä iskussa kauden loppusuoralla. Yateke on viimeistellyt yhdeksässä pelissä peräti seitsemän maalia, joista tosin neljä syntyi kriittisessä ottelussa PS Kemiä vastaan elokuun viimeisenä päivänä. Ruuti on tosin ollut kuivaa myös viime aikoina: viimeisessä neljässä pelissä täysosumia on kertynyt kolme.

TPS vs HJK
La 27.10.2018 klo 15.00
Kupittaa, Turku

Ruudun avoin viikonloppu tarjoaa ottelun nähtäväksi suorana lähetyksenä: Ruutu+ »