Kirje päävalmentajalta
Toni Koskela: ”Meille jalkapallo on ammatin lisäksi elämäntapa ja intohimoinen harrastus.”
Helsinki 7.4.2020
Siitä tuntuu olevan ikuisuus, kun elimme normaaliarkea. Itse kriisistä on puhuttu jo paljon. Emme ole voiton puolella, mutta jossain vaiheessa pelit jatkuvat ja myös tulevaisuutta on suunniteltava. Meidän työmme ei ole tällä hetkellä maailman tärkeintä, mutta meille jalkapallo on ammatin lisäksi elämäntapa ja intohimoinen harrastus. En ole terveydenhuollon enkä kansantalouden asiantuntija, joten kaikista edellä mainituista syistä johtuen tässä kontekstissa on luontevinta puhua siitä, mitä me olemme tehneet ja miten me pyrimme valmistautumaan myös tulevaan.
Meillä arki loppui, kuten miljoonilla muillakin, nopeasti ja yllättäen. Valmistauduimme vielä alkuviikosta normaalisti KPV-otteluun, kunnes asiat muuttuivat loppuviikosta ja viimeisen kerran, ennen vuosilomalle jäämistä, tapasimme pelaajien kanssa seuraavana maanantaina. Normaalisti valmentajan toimenkuvaan kuuluvat kymmenet joukkueen kokonaisuuden hallintaan liittyvät kiireet loppuivat lähes kuin seinään. Alkupettymyksen jälkeen ajatukset kuitenkin siirtyivät siihen, mitä ongelmia meidän pitää ratkoa ja minkälaisia keinoja meillä siihen on käytössä.
Ensimmäisenä ja akuuteimpana huolena oli ja on ihmisten hyvinvointi. Sen lisäksi, että pelaajat läheisineen pysyisivät terveenä, huolta herätti monen henkinen jaksaminen. Kaiken epävarmuuden päälle, etenkin meidän ulkomaalaispelaajista suurin osa on Suomessa yksin kaukana perheistään ja tukiverkoistaan. Sen takia on tärkeää, että pelaajiin pidetään säännöllisesti yhteyttä ja autamme niissä puitteissa kuin se on viimeisten viikkojen aikana ollut mahdollista. Vuosiloman jälkeen meitä auttaa myös rutiinit, joita ohjelmaan sisältyvät tapahtumat luovat.
Urheilijan kohdalla harjoitteluakaan ei voi täysin unohtaa. Ammattiurheilija ei voi jäädä pitkäksi aikaa sohvalle makaamaan, kun elanto on viime kädessä kiinni omasta suorituskyvystä ja ura kestää vain rajallisen määrän vuosia. Meillä ei ole huolta siitä, sillä pelaajat ovat työskennelleet erinomaisella asenteella ensimmäisestä päivästä lähtien.
Fyysisten perusvalmiuksien ylläpitäminen, pelikuntoa lukuun ottamatta, on suhteellisen yksinkertaista. Toisaalta pelaajat olivat ennen tauolle jäämistä monilla tavoin erittäin hyvässä kunnossa ja kroppa vastaanottavaisena erilaisille ärsykkeille, joten voisiko tätä poikkeuksellisesta aikaa jotenkin hyödyntää. Esimerkiksi maksimaalisten nopeusominaisuuksien kehittäminen, kun samaan aikaan harjoitellaan ja pelataan, on melkein taiteenlaji niin paljon kestävyysominaisuuksia kuormittavassa lajissa kuin jalkapallo. Etenkin nuorelle pelaajalle tämän pilven hopeareunus voisi olla siinä, että tauko on ylimääräinen ajanjakso kehittää pelkästään omia nopeusominaisuuksia, ilman että joukkueen arki sekoittaa optimaalista rytmiä.
Tänä vuonna yksi valmennuksen isoja teemoja on ollut joukkueen dynaamikan ja merkityksen rakentaminen sille, että jokainen on osa tätä joukkuetta. Tavoitteena on ollut auttaa joukkuetta ryhmäytymään mahdollisimman nopeasti ja rakentaa sitä kautta yhteistä toimintakulttuuria ja arvomaailmaa, joka takaa sivutuotteenaan joukkueen laadukkaamman arjen. Tasavallan Presidenttiä lainatakseni, kun otimme fyysistä etäisyyttä, niin meidän pitäisi edelleen jatkaa henkistä läheisyyttä, jotta voimme ylläpitää sitä toimivaa joukkueen dynamiikkaa, jonka olimme onnistuneet rakentamaan alkutalven aikana ja miten tekisimme sen.
Ohjattuun lajiharjoitteluun palaamme asteittain vuosiloman jälkeen. Sen osalta meidän on vaikea työstää joukkuetaktisesti niin kompleksista lajia kuin jalkapallo. Joukkuetason asioiden harjoittaminen vaatii enemmän pelaajia kentälle kuin nykyiset rajoitukset antavat myöten. Voimme kuitenkin keskittyä teemoihin, joita yksittäiset pelaajat haluavat kehittää liittäen niitä osajoukkueen pelaamiseen ja siitä pieniin yksityiskohtiin. Yksinkertaistaen, harjoitella esimerkiksi sitä, että matalalla puolustavaa vastustajaa vastaan meidän keskikenttä pystyy syöttämään pallon halutun kosketusmäärän jälkeen niille alueille, joille haluamme hyökkäävien pelaajien liikkuvan oikeilla ajoituksilla ja kulmilla.
Tätä kirjoittaessa kauden aloittamisen ajankohta on edelleen auki. Tämän hetken tiedolla seuraavan kerran joukkueharjoitukset on mahdollista järjestää 13.5. jälkeen. Vuosilomalta palaamme 14.4. Seuraavien viikkojen ajan meillä on käytössä nykyteknologian avulla etäyhteyden välityksellä tapahtuvat kokoontumiset sekä omatoimiset ja pienryhmäharjoitukset. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pyrimme toteuttamaan etäyhteyksien välityksellä asioita vastaavasti kuin niitä normaalisti tekisimme stadionillakin. Treenaamme ja naureskelemme yhdessä sekä käymme yhdessä läpi videokuvaa viikolla harjoituskentällä pienryhmissä toteutetuista asioista ja talven peleistä, jotta jokaiselle jää ajatus siitä, mitä toisella pelipaikalla on harjoiteltu ja mitä se tarkoittaa oman pelipaikan toiminnalle. Näiden vaihtoehtojen yhdistelmillä pyrimme löytämään parhaan mahdollisen kombinaation pitämään yllä toimintojamme sekä kentällä että sen ulkopuolella, jotta olemme joukkueena yhtä valmis kuin olimme ennen taukoa.
Positiivisesti ajateltuna tässä on meillä valmentajilla ammatillisesti mahdollisuus kehittää viestintäämme ja opetusmetodejamme, kun joudumme katselemaan niitä ihan uudesta näkökulmasta. Samoin voimme kehittää itseämme muillakin tavoin. Siihen ei arjen kiireessä välttämättä jää aikaa. Pelaajilla on urheilullisesti mahdollisuus tehdä asioita, joita ei ole mahdollista normaalisti tehdä ja kenties oivaltaa jotain uutta itsestään.
Toisaalta tämä voi olla meille kaikille avartava ja silmiä avaava kokemus myös muutoinkin. Jalkapallo on ainakin hetken aikaa kauempana poissa mielestä. Meillä on perheelle paljon aikaa. Toivottavasti käytämme sen maksimaalisesti. Toivottavasti myös tauon aikana muistamme, minkä takia jalkapallo on meille kaikille niin rakasta ja osaamme nauttia siitä täysillä, kun paluu on mahdollista ja pääsemme taas pelaamaan.
Siihen asti terveyttä ja kärsivällisyyttä toivottaen
Toni Koskela
HJK Helsinki