Rantala kävi tutustumassa Schalkeen Gelsenkirchenissä

93-vuotias Saksan länsipuolen kaivoskaupunki Gelsenkirchenin ylpeys on historiansa aikana voittanut seitsemän Saksan pääsarjamestaruutta, mutta jäänyt ilman ykköstilaa uudemmassa Bundesliigassa. Todelliset menestysvuodet pääsarjassa ajoittuvatkin 30- ja 40-luvuille.

Paras saavutus Bundesliigassa on kakkosija, jolle joukkue on yltänyt 2000-luvulla neljästi, edellisen kerran kaudella 2009/2010. Kakkosija silloin toi joukkueelle myös paikan viime kauden Mestareiden liigaan, jossa Schalke eteni jopa monen yllätykseksi puolivälieriin saakka. Tuorein pokaali on tullut Saksan Cupista, jota ryhmä pääsi nostelemaan viime kauden päätteeksi. Ja nimenomaan tuo voitto tiesi sitä, että Schalke taistelee nyt Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen pääsystä.

Eurokentiltä menestystä on tullut kolmen turnausvoiton muodossa, kirkkaimpana näistä on Eurooppa-liigaa edeltäneen kilpailun, UEFA Cupin, voitto vuodelta 1997. Nyt jo lakkautetun UEFA Intertoto Cupin saksalaiset ovat voittaneet peräti kahdesti 2003 ja 2004.
Tämän kauden Schalke aloitti heikosti kärsimällä tappion VfB Stuttgartille numeroin 3-0, mutta paransi huomattavasti seuraavaan otteluun ja löi FC Kölnin kotonaan puhtaasti 5-1. Ottelusta on syytä mainita muun muassa kärkipelaaja Klaas-Jan Huntelaarin hattutemppu.

– He tuskin tulevat muuttamaan pelitapaansa Helsingissä. Pari kysymystä on ilmassa, Stuttgartia vastaan he pelasivat kahdella puolustavalla keskikenttäpelaajalla, Kölniä vastaan yhdellä. Toinen kysymys liittyy kärkiosastoon. Raulin poisjäännin myötä jää nähtäväksi tulevatko he otteluun kahdella puhtaalla kärjellä vai yhdellä kärjellä ja yhdellä hyökkäävällä keskikenttäpelaajalla, HJK:n kakkosvalmentaja Juho Rantala miettii.

Se on varma, että Soneralla nähdään nuori, liikkuva ja aggressiivisesti prässäävä saksalaisjoukkue. Riveistä löytyy vikkeliä ja taitavia nuoria pelaajia, muun muassa 17-vuotias keskikenttä Julian Draxler, jotka varmasti tulevat innolla otteluun.

– Tilaa ei tule keskikentällä olemaan samalla tavalla kuin kotimaan otteluissa, Rantala toteaa.

Mitään tiettyjä heikkouksia ei saksalaisjoukkueesta paljastunut, eikä tosin mitään yllättävääkään. Valmistautumisessa on ajateltu kaikkea, siitä kertoo joukkueen Suomeen roudaama oma bussi.

– Schalke tekee asiat kuten todellinen ammattilaisjoukkue tekee. He ovat varmasti valmistautuneet tähän ottelupariin viimeisen päälle. 

Bundesliigaa on ehditty pelata kaksi kierrosta ennen torstain Eurooppa-liigan play-off -vaiheen käynnistymistä, joten on luultavaa, ettei pelituntuma joukkueella ole vielä paras mahdollinen. Myös pienet loukkaantumiset aiheuttavat päänvaivaa päävalmentaja Ralf Rangnickille.
Pois kokoonpanosta ovat todennäköisesti ainakin toppari Christoph Metzelder ja keskikenttämies Peer Kluge. Kysymysmerkki-osastolla on puolestaan perulainen laituri Jefferson Farfan.
Schalke saapui Suomeen keskiviikkona omalla charter-lennollaan iltapäivästä. Viimeistelyharjoitukset joukkue vetää illalla Sonera Stadiumilla.
Eurooppa-liigan play-off, 1. osaottelu
HJK-FC Schalke 04
To 18.8. klo 19.30
Sonera Stadiumilla
Lippuja kannattaa kurkkia vielä: http://www.lippupalvelu.fi