Tapahtui tänä päivänä 2011

HJK täytti 115 vuotta kesäkuussa 2022. Sen kunniaksi muistelemme vanhoja, hienoja hetkiä. Tänään on luvassa Jari Litmasen sekä Alexander Ringin maaleilla saavutettu Klubin historian 11. Suomen Cupin voitto.

Alexander Ring - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Nuori Alexander Ring laukoi voittomaalin Suomen Cupin finaalin jatkoajalla.

HJK eteni kaudella 2011 Suomen Cupin finaaliin suhteellisen suvereeneilla esityksillä. Klubi käveli siihen aikaan Kakkosessa pelanneen SJK:n yli neljännesvälierässä lukemin 4–0, ja hyvän vastuksen tarjonnut MyPa kaatui vieraskentällä 2–1. Välierässä FC Lahti sai vuorostaan todeta Klubin liian vahvaksi, kun Jarno Parikka, Berat Sadik sekä ensimmäisen virallisen HJK-maalinsa viimeistellyt Valtteri Moren pöllyttivät maaliverkkoja.

Finaalissa HJK sai vastaansa edelliskaudella hopeaa voittaneen mutta kuluvalla kaudella keskikastiin valahtaneen Kuopion Palloseuran. Töölössä pelattu tasaväkinen kamppailu oli vielä 90 minuutin jälkeen maalittomassa tasatilanteessa, mutta jatkoajalla alkoi tapahtua.

Kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua vaihdosta kentälle tullut Jari Litmanen rikkoi kuparisen 108. minuutilla. HJK-toppari Rami Hakanpää tavoitti pitkällä avauksellaan Sadikin, joka pudotti hallitusti päällään Litmaselle noin 20 metriin. Suomalaisen jalkapallon legenda kesytti pallon ja laukoi fantastisesti suoraan ilmasta vasempaan alanurkkaan.

Klubi tuplasi johtonsa kahdeksan minuuttia myöhemmin: Alexander Ring haastoi vasemmalla laidalla KuPS-puolustajaa, joka sai kuitenkin jalkansa väliin. Pallo näytti päätyvän Mikko Vilmuselle, mutta Sadik nappasi pallon KuPS-vahdin nenän edestä. Hyökkääjä pelasi päätyrajan tuntumasta takaisin Ringille, joka sijoitti muutamasta metristä pallon verkkoon.

KuPS onnistui vielä kaventamaan 119. minuutilla, kun täysin yksin Klubin boksiin unohtunut Markus Joenmäki ohitti Ville Wallénin. HJK:n johto kuitenkin piti, ja joukkue juhli historiansa 11. Suomen Cupin voittoa.

HJK:n kokoonpano finaalissa: Ville Wallén, Tuomas Kansikas, Rami Hakanpää, Mathias Lindström, Mikko Sumusalo, Sebastian Sorsa (112’ Cheyne Fowler), Alexander Ring, Joel Perovuo, Erfan Zeneli (97’ Aki Riihilahti), Berat Sadik, Akseli Pelvas (80’ Jari Litmanen).

Jari Litmanen ja Alex Ring ratkaisivat Suomen Cupin voiton HJK:lle. Katso video!

Suomen Cupin voitto ei jäänyt ainoaksi pystiksi kaudella 2011, jota monet HJK-kannattajat pitävät jopa kaikkien aikojen kautena – eivätkä suotta. Antti Muurisen luotsaama joukkue paineli voitosta voittoon ja rikkoi ennätyksiä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

HJK voitti kaudella 2011 Veikkausliigan poikkeuksellisen ylivoimaisella suorituksella, jollaista ei ole sen koommin nähty: Klubi voitti kauden 33 ottelustaan peräti 26 parantaen aiemmin Tampere Unitedin nimissä olleen yhden kauden voitettujen otteluiden ennätystä neljällä. Pisteitä kertyi lopulta 81, ja pistekeskiarvoksi muodostui häikäisevä 2,45.

Klubin maaliero oli vaatimattomasti 63 maalia plussalla, eli HJK viimeisteli ottelua kohden keskimäärin lähes kaksi maalia enemmän kuin vastustaja! Omissa soi ainoastaan 23 kertaa, ja Akseli Pelvaksen, Teemu Pukin sekä Sadikin johtama hyökkäyskalusto paukutti 86 maalia – sekin Veikkausliigan ennätys.

Hurja maalitehtailu ei rajoittunut ainoastaan kotimaan rajojen sisäpuolelle, vaan HJK:n vireen sai todeta myös walesilainen Bangor City, jota vastaan Klubi pelasi Mestarien liigan toisella karsintakierroksella. Otteluparin ensimmäinen osa pelattiin Walesissa, josta HJK haki vielä maltillisen 3–0-vierasvoiton, mutta Töölössä walesilaisia ei säälitty: HJK laittoi käyntiin ennennäkemättömän rumban ja teurasti Bangor Cityn lopulta peräti 10–0. Tuon osaottelun voitto ja otteluparin yhteistulos 13–0 ovat molemmat edelleen Mestarien liigan historian suurimmat voittolukemat.

Kolmannella karsintakierroksella kroatialainen Dinamo Zagreb oli liian kova pala purtavaksi, ja Klubin pelit jatkuivat Eurooppa-liigan playoff-kierroksella. Vastustajaksi arvottiin Saksan Cupin keväällä voittanut Schalke 04, jonka HJK voitti ikimuistoisessa ottelussa Pukin maaleilla 2–0.

Moni katsoja unelmoi jo Klubin historian ensimmäisestä Eurooppa-liigan lohkovaiheen paikasta, kun Pukki toi Klubin tasoihin vierasottelussa, mutta saksalaiset menivät lopulta menojaan Klaas-Jan Huntelaarin osuessa neljästi.