Tappio…

HJK:n tuskaiselle kaudelle tuskainen päätös.

Eetu Vertainen - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.

HJK vs IFK M 1-2 ja (1-0)(1-1)

HJK jatkoi europaikan metsästystä Veikkausliigan lopputurnauksen toisessa ottelussa, kun vieraaksi Helsinkiin saapui IFK Mariehamn.

Ensimmäinen puoliaika

HJK lähti otteluun tismalleen samalla kokoonpanolla kuin keskiviikkona rangaistuslaukauskilpailuun venyneessä FC Lahti-kamppailussa.

Ottelun alku oli molemmilta hermostunutta peliä, eikä kummankaan pallollinen peli kulkenut optimaalisella tavalla. HJK:lla oli vaikeuksia pelinavaamisen kanssa ja harhasyötöt vesittivät hyökkäysten rakentelua.

HJK sai kuitenkin helpottavan osuman jo vartin pelin jälkeen. Hitaan hyökkäyksen päätteeksi pallo pelattiin William Parralle, joka lähti ennakkoluulottomasti laukomaan boksin ulkopuolelta. Kolumbialaisen jalasta lähti täydellinen laukaus ja pallo painui vieraiden maaliin yläriman kautta.

Maalin myötä ottelun hallinta siirtyi selkeämmin HJK:n haltuun. Klubi onnistui luomaan hyviä hyökkäyksiä, mutta laukauksista uupui tarkkuus. IFK Mariehamn joutui puolustamaan syvällä omalla alueellaan ja vierailijoiden vastahyökkäykset jäivät yrityksen tasolle.

Lisäosumia ei ensimmäisellä nelivitosella nähty ja tauolle siirryttiin Klubin johdossa. Avausjakso oli selvästi HJK:n hallinnassa, mutta tiiviisti puolustaneet vieraat eivät antaneet helsinkiläisille helppoja paikkoja. Maksim Rudakoville puolestaan HJK:n maalilla ei kirjattu ainuttakaan torjuntaa.

Toinen puoliaika

HJK aloitti toisen jakson vahvasti ja pelin painopiste painui IFK Mariehamnin päätyyn. Vain parin minuutin pelin jälkeen Eetu Vertainen oli lähellä tuplata kotijoukkueen johdon, mutta hyökkääjän veto pamahti tolppaan. Seuraavasta hyökkäyksestä Vertainen pääsi uudestaan tekopaikkaan, mutta laukaus painui hienoisesti ohi Oskari Forsmanin vartioiman maalin.

Takaa-ajajaksi joutunut IFK Mariehamn nosti prässitasoaan ottelun edetessä ja HJK:lle avautui paikkoja nopeille vastahyökkäyksille. Klubi ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään syntyneitä tiloja hyökkäyspäässä.

Reilun tunnin pelin jälkeen nähtiin ensimmäinen vaihto, kun Lahtea vastaan osunut Evans Mensah tuli Rafinhan tilalle.

Maarianhaminalaisten piristynyt hyökkäyspeli tuotti tulosta 68. minuutilla. Aivan päätyrajan tuntumasta lähtenyt keskitys tavoitteli takatolpalla ollutta Aristote Mbomaa, jonka puskuyrityksen myötä pallo kimposi lopulta HJK:n omasta pelaajasta maaliin.

Tasoituksen jälkeen IFK Mariehamn oli niskan päällä ja peli pyöri HJK:n alueella. Rudakov joutui venymään kertaalleen parhaimpaansa pitääkseen tilanteen tasoissa.

Viimeinen kymppi oli jo käynnissä, kun HJK teki toisen vaihdon. Petteri Forsell otettiin sivuun ja kentälle tuli Ivan Tarasov.

Varsinainen peliaika eteni loppuun asti HJK:n hallinnassa, mutta maaleja ei kuitenkaan nähty. Edessä oli keskiviikon tapaan jatkoaika.

Jatkoaika

Jatkoaika eteni tasaisissa merkeissä ja peli aaltoili päästä päähän. Yhdeksän minuutin pelin jälkeen HJK oli todella lähellä siirtyä johtoon, mutta Mensahin pusku osui tolppaan ja paluupalloon ensimmäisenä ehtineen Riku Riskin yrityksen Forsman torjui.

Käynnissä oli 110. peliminuutti kun vieraat saivat kulmapotkun. Korkeimmalle kulmapotkussa nousi maarianhaminalaisten pelaaja, jonka pusku osui tolppaan. Paluupallossa terävimpänä oli vieraiden Rick Ketting, joka iski pallon verkkoon ohi voimattoman Rudakovin.

Toni Koskela reagoi välittömästi tappiotilanteeseen ja kentälle vaihdettiin Tim Väyrynen tuomaan hyökkäysvoimaa. Kentän jätti ottelun avausmaalista vastannut Parra. Heti perään Erfan Zeneli tuli Roni Peiposen tilalle kentälle.

Klubin loppukiri jäi kuitenkin vajaaksi ja IFK Mariehamn pystyi vielä pelin lopussa pelaamaan tärkeitä sekunteja hyökkäyspäässä. Lisäosumia ei Töölön illassa nähty ja IFK Mariehamn nappasi voiton 2-1 lukemin. Tappion myötä HJK:n kausi tuli päätökseensä.

Kausi on ohi - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.
Kausi on ohi.

HJK:n kokoonpano: Rudakov – Peiponen (115. Zeneli), O’Shaughnessy, Obilor, Alho – Kairinen, Vertainen, Parra (112. Väyrynen) – Riski, Forsell (82. Tarasov), Rafinha (66. Mensah)