Tilastoraportti: FC Lahti täytti Klubin tappiokiintiön

HJK on yhdeksällä viime Veikkausliiga-kaudella hävinnyt kauden aikana kotonaan enemmän kuin kaksi ottelua vain kerran, vuonna 2013, jolloin joukkue hävisi kolme kotiottelua. Neljällä viime kaudella Klubi on jokaisella hävinnyt kaksi kotiottelua, joten mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, tämän kauden kotihäviöt olivat sitten tässä.

Ottelun ensimmäisellä jaksolla pallonhallinta oli tuttuun tapaan vahvasti kotijoukkueella. Ensimmäisen puolen tunnin aikana Klubi hallitsi palloa yli 70-prosenttisesti. FC Lahti pääsi otteluun vahvemmin mukaan jakson viimeisellä vartilla, ja ottelun 35:nnellä minuutilla vierasjoukkue menikin johtoon, kun Artjom Dmitrijev laittoi Aleksi Paanasen kaukolaukauksen jälkeisen paluupallon sisään.

Ensimmäisellä jaksolla Klubilla oli viisi maalintekoyritystä, joista vain yksi, Amr Gamalin pusku, boksin sisältä. Lahdella maalintekoyrityksiä oli samoin viisi.

Toisella jaksolla pallonhallinta oli pääosin edelleen kotijoukkueella. Akseli Pelvas teki jakson alkuun tasoitusmaalin Nikolai Alhon komeasta keskityksestä. Toisen jakson puolivälissä Lahdella oli vahva jakso, jonka aikana se loi niin jakson kaikki viisi maalintekoyritystään kuin 2–1-johtomaalinsakin.

Maaliodottama

HJK:n kiri yltyi ottelun loppua kohden, mutta huippuvaaralliset maalintekoyritykset jäivät syntymättä. Paras paikka tasoitusmaaliin oli aivan ottelun lopussa Alholla, joka ei kuitenkaan onnistunut laittamaan palloa maaliin parista metristä.

Kirvelevä häviö HJK:lle, joka maaliodottamalukujen valossa olisi voinut toivoa ottelusta enemmänkin. Odotusarvojen mukaan HJK:n voiton todennäköisyys oli 58 %, kun vierasvoitolle todennäköisyys oli 17 %. FC Lahti palkittiin tehokkuudesta.

HJK pystyi pelaamaan pallon säännöllisesti hyökkäyskolmannekselleen. Viimeisellä kolmanneksella HJK syötti 199 kertaa, joista 70 % meni perille. Vertailun vuoksi esimerkiksi KuPS-kotiottelussa HJK syötti hyökkäyskolmanneksella 158 kertaa. FC Lahdella hyökkäyskolmanneksen syöttöjä oli 95, joista 59 % meni omille.

Rangaistusalueelle Klubi pelasi pallon onnistuneesti 20 kertaa, FC Lahti vain kahdeksan. HJK yritti murtautumista normaalia enemmän keskityksin, sillä niitä tuli ottelussa 29, kun kauden keskiarvo on ollut hieman vajaa 15. Eniten keskityksiä lähti Ville Jalaston jalasta, kymmenen, joista kuitenkin vain kolme meni omille.

Yleinen syöttötarkkuus HJK:lla oli kauden toiseksi heikoin, 83 %, epätarkemmin joukkue syötti vain IFK Mariehamn -vierasottelussa, jossa syötöt menivät perille 75-prosenttisesti.

Klubin innokkaimmat laukojat olivat Pelvas, Gamal, Filip Valenčič, ja Daniel O’Shaughnessy, jotka kaikki yrittivät maalintekoa kaksi kertaa.

 

Haetaan tilastodataa HJK vs FC Lahti…