Tilastoraportti: HJK:lle kauden ensimmäinen vierasvoitto

HJK haki Rovaniemeltä kauden ensimmäisen vierasvoittonsa maalein 1-0. Maaottelutauolle Klubi lähtee näin kahden ottelun voittoputkessa.

Voitto RoPS:ta oli täyden päivätyön takana. HJK vyörytti hyökkäyksen toisensa perään kohti rovaniemeläismaalia, mutta maalia saatiin odottaa aina 87:nnelle peliminuutille asti, kunnes Joonas Vahtera vapautti Riku Riskin maalintekoon RoPS:n maalialueen kulmasta.

RoPS vs HJK - xG-kuvaaja

Todella laadukkaita maalipaikkoja HJK ei onnistunut ottelussa luomaan ennen ottelun loppua, vaikka joukkue pääsi yrittämään maalintekoa 19 kertaa ja laukauksista 13 lähti rangaistusalueen sisältä. Ensimmäisellä jaksolla maalintekoyrityksiä oli viisi ja toisella neljätoista.

Parhaat tilanteet syntyivät Riskin lisäksi Eetu Vertaiselle, jolla oli ottelun lopussa muutamakin hyvä paikka laittaa pallo sisään. Eniten HJK-pelaajista laukoi Vertainen, jolla maalintekoyrityksiä oli kuusi. RoPS jäi ottelussa vain neljään maalintekoyritykseen.

Pallonhallinta oli HJK:n 53,9-prosenttisesti, mikä on Klubin pienin lukema tällä kaudella. HJK piti palloa 31 minuuttia ja 19 sekuntia, mikä on kolme ja puoli minuuttia vähemmän kuin kauden 2019 otteluissa keskimäärin. RoPS:lla pallo oli 26 minuuttia ja 46 sekuntia, mikä puolestaan on eniten Klubia vastaan kuluvalla kaudella.

RoPS vs HJK - Laukaukset ja syötöt

HJK syötti 533 syöttöä, ja niistä onnistui 86 %. RoPS:lla syöttöjä oli 411, ja ne menivät 82-prosenttisesti omille. Klubilta eniten syöttöjä oli Henri Toivomäellä, 76, RoPS:lta Lucas Lingmanilla, 59 syöttöä.

Vastustajan rangaistusalueelle eniten palloja jakeli vierasjoukkueesta Nikolai Alho, jonka kahdeksasta syötöstä tosin vain yksi meni perille. Lassi Lappalaisella syöttöjä boksiin oli kuusi, joista onnistui neljä ja Vahteralla viisi, joista samoin neljä onnistui.

RoPS vs HJK - Ohitukset ja kaksinkamppailut

Klubi-pelaajat yrittivät ohittaa rovaniemeläisiä kuljettamalla yhteensä 59 kertaa, niistä 47 % onnistui. RoPS onnistui omissa ohitusyrityksissään paremmin, sillä sen 48:sta ohitusyrityksestä onnistui 56 %. Kotijoukkueelta eniten yrityksiä oli Lingmanilla, joka epäonnistui vain yhdessä kymmenestä ohituksestaan.

Evans Mensah on ollut HJK:n alkukauden vaarallisin pelaaja, kun suhteutetaan maalintekoyrityksistä laskettu maaliodottama peliminuutteihin. Mensahin tehoilla hänen odotetaan maaliodotusarvojen perusteella tekevän keskimäärin 0,45 maalia pelattua 90 minuuttia kohden. Toiseksi vaarallisin pelaaja on ollut Akseli Pelvas ja kolmanneksi Riski. Toki näillä kaikilla kolmella on alla suhteellisen vähän peliminuutteja (Mensah 315 minuuttia, Pelvas 155 ja Riski 214), mikä saattaa hieman vääristää tilastoa. Maaliodottamadata on luotettavampaa, kun pelaajilla on enemmän otteluita pelattuna.

HJK_xG_xA_per90

Paras maalipaikkoihin syöttäjä on puolestaan ollut Joonas Vahtera, jonka syöttöodotusarvo on 0,37 maalia pelattua 90 minuuttia kohden. Toiseksi tehokkain syöttäjä on ollut Ivan Tarasov, joka syöttää odotusarvoisesti 0,24 maalia per 90 minuuttia. Jälleen, molemmilla on peliminuutteja melko vähän, Vahteralla hieman päälle 300 minuuttia ja Tarasovilla parikymmentä vajaa 300 minuuttia.

Mensah on myös ollut ahkerin laukoja suhteessa peliminuutteihin, hänellä maalintekoyrityksiä on ollut 2,57 pelattua 90 minuuttia kohden. Lähes samoissa lukemissa on Riski (2,52 laukausta/90 minuuttia) sekä Vertainen (2,50 laukausta/90 minuuttia).

HJK_laukaukset_xG:laukaus_per90

Vertaisen laukaukset ovat näistä kolmesta lähteneet vähiten laadukkailta maalipaikoilta, Vertaisen keskimääräinen maaliodottama laukausta kohden on ollut 0,11, kun Riskillä se on ollut 0,14 ja Mensahilla lähes 0,18.

Kokonaisuudessaan alkukauden aikana HJK-pelaajista eniten maalintekoyrityksiä on ollut Vertaisella, yhteensä 20. Toiseksi eniten laukauksia on ollut Lappalaisella, 16 ja kolmanneksi eniten Kaan Kairisella, 12.

Vertainen ei ole maalipaikoistaan onnistunut tekemään alkukauden aikana vielä maaliakaan. Vertaisen kokonaismaaliodottama tämän kauden osalta on reilut 2, eli hänelle tulleista maalipaikoista pallo laitettaisiin keskimäärin kaksi kertaa verkkoon. Vertaisen laukausfrekvenssi on hieman viime vuotta perässä (2,86 laukausta/90 minuuttia kaudella 2018), mutta keskimääräinen xG/laukaus on noussut (xG/laukaus 0,09 kaudella 2018).

Pitkällä aikavälillä maaliodottama ja maalit ovat yleensä lähellä toisiaan, joten kovin huolissaan ei Vertaisen tilanteesta kannata vielä olla. Hyökkääjälle tärkeää on päästä maalipaikoille säännöllisesti, ja sitä Vertainen tekee. Kunhan laukaustiheyttä saataisiin vielä vähän parannettua ja Vertainen pääsisi useammin hieman laadukkaammille paikoille, saadaan maalihanat ennemmin tai myöhemmin kunnolla auki.

Lähde: InStat