Tilastoraportti: Ilves nappasi viime hetken tasurin

Lauantain VPS-matsin alustukseksi tilastokatsaus edelliseen Klubin Veikkausliigan otteluun.

HJK Tilastot

HJK näytti jo ottavan arvokkaat kolme pistettä Veikkausliigan kärkipään ottelussa Tampereella Ilvestä vastaan, mutta lisäajalla tuomittu rangaistuspotku toi kotijoukkueen tasoihin. Lopputulos 1–1 kasvatti HJK:n pistesaldon 26:een. Ilveksellä pisteitä on 29 mutta kaksi ottelua Klubia vähemmän pelattuna.

Ottelun ensimmäinen puolituntinen meni tasaisissa merkeissä. Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla Ilves otti ottelusta vahvemman otteen ja sai luotua kahdeksan maalintekoyritystä. Jakson maalintekoyritykset menivät kokonaisuudessaan Ilvekselle 11–3.

Toisella jaksolla maalipaikkoja syntyi tasaisemmin, Ilves laukoi kuusi kertaa ja HJK viisi. Koko ottelun maalintekoyritykset menivät näin ollen Ilvekselle 17–8. Ilveksen maalintekoyrityksistä kahdeksan lähti rangaistusalueen sisältä ja HJK:n yrityksistä seitsemän. Maalia kohti Ilves ampui kahdeksan kertaa ja HJK kolme.

HJK:lta eniten maalintekoyrityksiä oli Klubin ainoan maalin tehneellä Riku Riskillä, joka laukoi kolmesti. Riski on nyt HJK:n kauden paras maalintekijä Veikkausliigassa neljällä maalillaan. Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki laukoi kotijoukkueen pelaajista eniten, kahdeksan kertaa. Niistä viimeinen, ottelun lisäajalla ammuttu rangaistuspotku, upposi myös maaliin.

Ilves voitti ottelun pallonhallinnan 52–48 %. Pallo oli HJK:n hallussa tasan 28 minuuttia, mikä on kauden toiseksi vähiten, vähemmän pallo on ollut Klubi-pelaajien hallussa ainoastaan edellisessä liigaottelussa HIFK:ta vastaan. Keskimäärin HJK on pitänyt palloa kuluvan Veikkausliiga-kauden otteluissaan 33 minuuttia ja keskimääräinen pallonhallintaprosentti on ollut 59,2 %. HJK:n pallonhallinta on Toni Koskelan johtamana vähentynyt selvästi alkukaudesta. Kauden kymmenessä ensimmäisessä ottelussaan HJK hallitsi palloa keskimäärin 63,5 %, Koskelan aikana 52,9 %, ja Klubin viisi alhaisinta pallonhallintaprosenttilukemaa on tullut kuuden viime ottelun aikana.

HJK syötti 457 syöttöään 82 prosentin tarkkuudella omille. Ilveksellä syöttöjä oli 459, joista omille meni 83 %. Klubin ahkerin syöttäjä oli Daniel O’Shaughnessy, joka syötti ottelussa 82 syöttöä (82 % omille). Ilvekseltä eniten syöttöjä oli David Addyllä, joka syötti 66 syöttöään 83-prosenttisella tarkkuudella.

Klubi hyökkäsi Ilvestä vastaan tavanomaista enemmän vastahyökkäyksillä. Joukkueen 69:stä pelitilannehyökkäyksestä 16 (23,2 %) oli vastahyökkäyksiä, mikä on HJK:n eniten tällä Veikkausliiga-kaudella.

Itse asiassa HJK:n viime otteluiden trendinä on alkukauteen verrattuna ollut selvästi vahvemmin vastahyökkäysten kautta pelaaminen. Viidessä viimeisessä ottelussa 16,6 % hyökkäyksistä on ollut vastahyökkäyksiä, kun keskimäärin kauden aikana HJK:n pelitilannehyökkäyksistä 13,2 % on ollut vastahyökkäyksiä. Vertailun vuoksi Mika Lehkosuon aikana HJK:n hyökkäyksistä 12,0 % oli vastahyökkäyksiä, Koskelan alaisuudessa 15,1 %.

Ottelun kaksinkamppailuista Ilves voitti 51 % ja HJK 49 %. Evans Mensah ja Akseli Pelvas taistelivat niissä Klubilta eniten, molemmat 16 kertaa. Ilvekseltä eniten kaksinkamppailuja oli Ala-Myllymäellä sekä Emile Paul Tendengillä, jotka molemmat olivat mukana 18:ssa kaksinkamppailutilanteessa.

Mensah myös yritti ohittaa Ilves-pelureita useimmin, yhteensä kymmenen kertaa, ja niistä viisi onnistui. Ilveksen Iiro Järvinen ja Ala-Myllymäki olivat joukkueensa innokkaimmat ohittelijat, molemmat yrittivät ohittaa kuljettamalla viidesti, Ala-Myllymäki onnistui kolmessa ohitusyrityksessään ja Järvinen yhdessä.

Lähde: InStat