Valokeilassa: Veli Lampi #11

Nimi:   Veli Lampi
Numero:   11
Pelipaikka:   laitapuolustaja
Pituus/paino:   182 cm / 74 kg
Veikkausliigaottelut/-maalit:   68 / 1

 

Veli Lampi on vahvassa vedossa. Laitapuolustaja viiletti edellisessä kotiottelussa TPS:ää vastaan lennokkaasti laidallaan ja saalisti jälleen yhden maalisyötön alustettuaan Mikael Forssellin osuman upean juoksun päätteeksi. Pitkän ulkomaankiertueen jälkeen Suomeen palannut Lampi nauttii onnistumisista kentällä. Jalkapallo on ollut osana hänen elämäänsä jo pienestä pitäen.

  • Minulla on kaksi vuotta vanhempi veli, joka juoksi jo pallon perässä kun synnyin. Ei itsellänikään sitten juuri vaihtoehtoja ollut. Lapsena veli oli tietenkin aina minua taidossa edellä, joten yritin usein jäljitellä häntä. Isäni pelasi myös jalkapalloa ja on tietysti myös ollut vahvasti mukana läpi uran ja elämän, muistelee Lampi.

Paluu Suomeen on pitkän reissaamisen jälkeen ollut mieluisaa. Sveitsin, Hollannin ja Ukrainan jälkeen laitapuolustaja on päässyt asettumaan aloilleen perheensä kanssa.

  • Tosi mahtavaa olla Suomessa sekä itsen että perheen kannalta. Pelatessani Ukrainassa perhe oli jo kirjoilla Suomessa ja reissasi edestakaisin, joka oli haastavaa monin tavoin. Nyt olemme saaneet olla kimpassa. Täällä on monella tapaa hyvä elää, enkä ainakaan itse enää mihinkään muualle haikaile.

 

Laitaa pitkin 

Laitapuolustaja on ideaali paikka hyvin kentällä liikkuvalle Lammelle. Puolustusvelvoitteet tulevat ensin, mutta Klubin pelitapa mahdollistaa myös tärkeän roolin joukkueen hyökkäyspelissä. Esikuvana ”Vekalla” on yksi pelipaikan moderneista legendoista.

  • Javier Zanetti on suosikki, ollut jo niin kauan kuin muistan. Hän jäi mieleen jo nuorena ja olen uraa seurannut pitkään. Olin junnu 90-luvun puolivälissä, juuri silloin Jari Litmasen huippuaikana, joten tietenkin hän on myös ollut suomalaisena pelaajana sellainen idoli.

Lampi nousee voimakkaasti mukaan hyökkäyksiin ja petaa paikkoja hyökkääjille, mutta maalinteko ei ole ollut hänen ominta alaansa. Toukokuussa MYPA:a vastaan syntyi hänen uransa ensimmäinen Veikkausliigamaali 65. pelissään Suomen pääsarjassa.

  • Olihan se hieno hetki. Onhan se aina tavallaan erityistä, kun itse pääsee maalin viimeistelemään ja minun kohdallani se tapahtuu aika harvoin, joka tekee siitä vielä ehkä merkityksellisempää. Kivaa oli saada se nolla rikki. Joskus edellisen visiitin aikana muistan vilkuilleeni listaa pelaajista, jotka ovat pelanneet eniten otteluita tekemättä maaleja. Nyt ei sitten sitä pelkoa ole enää, naurahtaa Lampi.

Jos maalinteko ei olekaan ominta aluetta, syöttötilastoissa Lampi taas kapuaa jälleen kohti kärkeä. Koossa on jo neljä maalin alustusta ja ainakin TPS-ottelu antoi viitteitä, että lisää on tulossa. ”Veka” nauttiikin eniten juuri passien jakamisesta.

  • Kyllähän syöttäminen minulle on se juttu. Varmasti se liittyy jollain tapaa persoonallisuuteenkin. Minulle tulee vähintään yhtä hyvä fiilis siitä, kun saan syöttää ”Miklun” maalin kuten TPS-pelissä, kuin siitä, että käyn tökkäämässä pallon itse jollain reidellä maaliin. Minulla toimii hyvin yhteistyö kaikkien meidän laitureiden kanssa ja ollaan saatu sitä kautta aika hyvin maaleja tehtyä. Se on yksi ase, joka meillä on käytössämme.

 

Hallittua höyryämistä 

Roolin suuruus hyökkäyspelissä riippuukin paljon joukkueen pelitavasta ja ottelukohtaisesta pelisuunnitelmasta. Pakin paikalla täytyy olla valmiina hyvinkin erilaisiin otteluihin, mutta lähtökohtaisesti Klubin pelissä osallistuminen hyökkäyspeliin on merkittävässä osassa.

  • Valmentaja tietenkin valitsee pelaajia sen mukaan, minkälaista peliä haluaa pelata. ”Bana” toivoo meidän olevan ”attack-minded”, hyökkääminen mielessä, kuten hän palavereissa sanoo. Olemme käyneet näitä asioita paljon läpi ja hyökätessämmekin meidän täytyy pitää balanssi pelissämme. Molemmat laitapuolustajat eivät voi lähteä vain silmät kiinni höyryämään ylös. Pelitavasta se rooli otteluissa lähtee, eikä ole varmaan sattumaa että tässä joukkueessa on laitapuolustajia jotka tykkäävät nousta paljon. Me yleensä hallitsemme palloa, jolloin on tietenkin myös enemmän mahdollisuuksia hyökätä.

Edellisen kerran Lampi pelasi Veikkausliigaa vuonna 2006. Paljon on muuttunut kahdeksassa vuodessa.

  • Sarja oli ehkä tasaisempi silloin ja mestaruudesta taisteli useampi joukkue. Tietenkin tänäkin vuonna voi vielä niin käydä. Yksilötasolla vastaan tulee ehkä parempia pelaajia, moni on jäänyt jo mieleen sekä suomalaisista että ulkomaalaisista. Se on jäänyt mieleen, että ulkomaalaisvahvistukset ovat ehkä kovempia kuin viimeksi. Globaalien talousvaikeuksien vuoksi työttömänä on paljon hyviä pelaajia, jolloin Suomen kaltaisilla mailla on mahdollisuus saada esimerkiksi Mac Kandjin kaltaisia pelaajia.

HJK on kahminut pisteitä tasaiseen tahtiin ja lähtenyt jo pienelle karkumatkalle sarjan kärjessä. Pelikin tuntuu olevan parempaa jokaisessa ottelussa. Lampi uskoo voittokulun vahvistumisen syiden löytyvän osittain pelaajien kuntoutumisesta.

  • Onhan pelaamisessamme suuri ero alkukauteen. Luulen, että se suuri syy siihen on, että esimerkiksi minä lähdin kauteen viikon-parin treenikaudella ja oltuani pitkään poissa kentiltä. Kesti jonkin aikaa päästä ensin pelikuntoon ja sitten pelivireeseen, vieläkään se ei välttämättä ole paras mahdollinen. Tietenkin kentällä näkyvät myös harjoitellut asiat. Juuri se maali, jonka järjestimme TPS-ottelussa ”Sebun” kanssa ”Miklulle” oli kuin suoraan treenikentältä. Puhuinkin ”Banan” kanssa siitä sen ottelun jälkeen, että on kiva tunne kun treenikentällä tehdyt asiat alkavat näkyä peleissä. Ehkä kaikkein suurin asia on kuitenkin ollut koko joukkueen puolustuspelimme tiivistyminen. Alkukaudesta meitä rankaistiin paljon pallonmenetyksistä ja virheistä, nyt tuntuu ettemme enää ole niin haavoittuvaisia. Virheitä tulee tietenkin edelleen ajoittain, mutta niiden jälkeen pelimme ei ole kaaoksessa, vaan koko porukka reagoi ja paikkaa.

 

Valmiina 

Tiheässä ohjelmassa aikaa lepäämiseen on vain vähän. Peleihin Lampi valmistautuu treenaamisen lisäksi ajatustyöllä.

  • Yritän miettiä omaa roolia ottelussa ja ehkä sitä minkälainen pelaaja vastaan on tulossa, yrittääkö hän juosta linjan taakse vai tykkääkö saada palloa jalkaan ja haastaa. Tietenkään varma ei voi olla, mutta kyllähän yleensä suunnilleen tietää kuka vastaan on laidalla tulossa. Pelipäivänä otan rauhallisesti, käyn kävelyllä ja verryttelen, syön hyvin ja lepään. Perusjuttuja, mitään ihmeellisiä konsteja ei ole.

Lampi on komealla urallaan kokenut monenlaisia mieleenpainuvia stadioneita ja otteluja. Mitkä ovat tähän asti olleet hienoimpia muistoja?

  • Ensimmäistä kertaa maajoukkueen avauskokoonpanossa oleminen täydellä Olympiastadionilla Saksaa vastaan, pelattiin 3-3 -tasapeli. Toinen on ehkä ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen Mestarien liigan otteluni AC Milania vastaan Zürichissä. Ylipäätään ne europelit, jotka ehdin Sveitsissä pelaamaan olivat hienoja kokemuksia. Tänä vuonna minulla on taas pitkästä aikaa mahdollisuus europeleihin, toivottavasti niistä tulee paljon lisää muisteltavaa.

HJK – FC Lahti keskiviikkona 2.7. kello 18.30 alkaen Sonera Stadiumilla. Osta liput ENNAKKOON tai katso ottelu HJK TV:stä!