Daniela Tolonen on kasvanut futiskentällä – ”Hän oli turhan ylivoimainen”

Kuusi vuotta HJK Akatemiassa, debyytti Kansallisessa Liigassa 16-vuotiaana ja ansaittu paikka pääsarjajoukkueessa. Daniela Tolonen on edennyt HJK:n pelaajapolulla huimaa vauhtia. Daniela on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Daniela Tolonen - HJK Helsinki

Tähtiakatemia-sarjassa tutustutaan Klubin akatemiapelaajiin ja HJK Akatemian alumneihin. Nykyisein Klubin Kansallisen Liigan joukkueessa pelaava Daniela Tolonen, 19, on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista. 

 – Daniela on kasvanut kentällä. Valmensin itse HJK:n poikajengiä ja muistan, kuinka ”Dansku” istui harteillani harjoitusten aikana, Daniela Tolosen isä Ilpo Helén naurahtaa Danskun ensimmäisiä futiskohtaamisia muistellessa.

Jalkapalloperheen nuorimman lajivalinta ei tullut yllätyksenä, vaikkakin myös äidin sytyttämä kiinnostus ratsatukseen säilyi pitkään jalkapallon ohessa. Daniela siirtyi isän olkapäiltä kentälle 5-vuotiaana. Isoveli pelasi Käpylän Pallossa, ja Daniela aloitti KäPa:n Nappulaliigaan perustetussa tyttöryhmässä. Joukkueen valmentajaksi valikoitui Danielan isä, joka valmensi Danskua aina HJK Akatemiaan siirtymiseen saakka.

– Hän pelasi silloin 5-vuotiaana vuotta vanhempien kanssa, ja se, mitä hän kentällä silloin teki ja miten ymmärsi mitä pitää tehdä ja minne piti mennä, oli ihmeellistä sen ikäiselle. Kun hän sai pallon, hän meni yksin laidasta läpi ja syötti pallon keskelle.

– Muistan, kun oli ensimmäisiä turnauksia, joskus Danielan ollessa 6-vuotias, ja vastakkainen joukkue pisti itsensä kasaan keskelle kenttää. Dansku pelasi silloin alimpana, mutta jotenkin hän silloin jo ymmärsi mitä kentällä pitää tehdä, niin hän sitten meni useaan otteeseen laidasta vaan läpi sen kasan ohi. Hän oli turhan ylivoimainen, niin otin hänet sitten pois kentältä, Danielan isä muistelee nauraen.

Daniela Tolonen - HJK Helsinki

Jalkapallo oli joka päivä läsnä perheen arjessa. Tukea, neuvoja ja kannustusta Danielalta ei ole koskaan puuttunut.

– Perhe on tukenut aina todella paljon. Molemmat vanhemmat ovat futisvanhempia, iskä valmensi minuakin kuusi vuotta ja olen saanut todella paljon neuvoja ja apuja ja kävimme nuorempana yhdessä treenaamassa. Äitikin on ollut aina kentän laidalla kannustamassa ja analysoimassa, Daniela kertoo.  

– Jalkapallo on aina näkynyt vahvasti meidän perheemme elämässä ja arjessa. Silloin vielä, kun valmensin, löytyi kodin nurkista aina palloja, peliliivejä ja tötsiä. Telkkarista pyörii aina futista, jota yhdessä katsoimme ja kommentoimme. Perheenä kävimme paljon yhdessä turnauksissa ja matseissa, myös Ilpo muistelee.  

– Danskulla oli kotonakin aina pallo jalassa, onneksi niitä löytyi joka nurkasta. Pallo on ollut hänelle aina kuin kaveri. Samalla tavalla kuin kissa leikkii langankerällä, hän on leikkinyt pallon kanssa. Hänestä on aina huomannut, että on ollut kivaa pyöritellä ja kikkailla pallon kanssa.  

Lähes 15 vuoden jalkapallopolun aikana myös perhe on saanut omaksua uusia rooleja. Nykyroolikin tuntuu olevan perheelle oikein mieluinen.

– Silloin aikanaan käytti ihan älyttömästi aikaa siihen, kun valmensi ja organisoi toimintaa. Nyt pitää vaan organisoida itsensä kentän äärelle katsomaan Danielan matseja, Ilpo naurahtaa.  

Daniela Tolonen - HJK Helsinki

Paljon aikaa treenikentillä ja olohuoneessa Danielan kanssa viettänyt valmentajaisä on luonnollisesti nähnyt lapsensa innon ja  lahjakkuuden jo varhaisina lapsuusvuosina. Danskun kyky käsitellä palloa ja ymmärtää peliä huomattiin nopeasti myös laajemmin. Daniela siirtyi HJK Akatemiaan 10-vuotiaana eikä vauhti ole sen jälkeen hidastunut, päinvastoin.

– Toki hän treenasi jo pienenä todella paljon, joka varmasti vahvisti hänen lahjakkuuttansa. Ihan junnuna kävimme yhdessä huolellisesti läpi ihan perusjuttuja, kuten miten palloa potkaistaan ja miten otetaan haltuun. Treenasimme yhdessä paljon myös, miten havainnoidaan tilaa ja miten palloa käsitellään, tämä on varmasti edesauttanut Danskun luontevaa taitoa havainnoida tilaa kentällä, Ilpo pohtii.  

HJK- ja Helmari-pelaaja Heidi Lindström valmensi Danielaa HJK Akatemiassa 12-vuotiaasta aina C-junioreihin saakka. Lahjakkaan nuoren otteet ovat jääneet entisen Klubivalmentajan mieleen.

 – Dansku oli silloin 12-vuotiaana jo tosi taitava pelaaja. Hänellä oli käsittämättömän hyvä käsitys ja ymmärrys jalkapallosta jo poikkeuksellisen nuorena. Hänestä huomasi sen, että treenasi todella paljon myös vapaa-ajalla.  

–  Hän on sellainen pelaaja, joka osaa ottaa jalkapallon vakavasti, mutta samalla jotenkin rennosti. Valmentajana välillä saatoin haroa hiuksia, kun tuntui, että välillä hän saattoi ottaa liian rennosti, Lindström naurahtaa. 

Yhtä lailla Daniela muistaa Heidin yhtenä ennen liigajoukkueeseen siirtymistä eniten uraansa vaikuttaneista henkilöistä.

 – Erityisesti pari vanhaa valmentajaa ovat olleet tukenani. He valmensivat minua pitkään, ja ovat sitä kautta olleet todella suuressa merkityksessä pelaajauraani. Totta kai myös kavereiden tuki on ollut aina todella tärkeä. He ovat aina olleet tukenani ja tsempanneet, aina olleet tukemassa ihan sama onko mennyt huonosti tai sitten hyvin, Dansku kiittää.

Heidi Lindströmin mieleen on jäänyt etenkin Danielan rooli vuoden 2019 Laura Kalmari -turnauksessa.

– Olimme siellä altavastaajina, mutta jotenkin ihmeellisesti joukkueena voitimme. Vaikka jalkapallo on joukkuelaji, minusta oli todella tärkeää, että Daniela oli mukana siellä. Hän oli silloin jo harjoitellut B-junioreiden kanssa, mikä selkeästi toi joukkueelle jonkinlaista rauhaa ja varmuutta pelaamiseen. Hän oli periksiantamaton, hän taisteli paljon palloja meille ja toi niin joukkueelle kuin myös kentälle varmuutta, Lindström muistelee.  

Lindströmin muistelemasta turnauksesta oli ehtinyt kulua alle kaksi vuotta, kun HJK Naisten päävalmentaja Jonne Kunnas nimesi tuolloin 16-vuotiaan Daniela Tolosen avauskokoonpanoon HJK:n Kansallisen Liigan kauden 2021 avausottelussa. Tuosta ottelusta alkaen Danielan paikka on ollut pääsarjatasolla.

 – Futis ollut aina itselle sellainen intohimo. Tavoite on aina ollut päästä huipulle. Paljon töitä olen tehnyt jo tämän eteen, mutta edelleen on paljon töitä tehtävänä. Erityisesti pitää vielä fyysisiä ominaisuuksia parantaa, Daniela pohtii nykytilanteestaan. 

Saman ajatuksen jakaa lempein sanoin myös entinen valmentaja.

– Hän oli jo HJK Akatemiassa sellainen pelaajan, joka erottui joukosta. En ole yhtään yllättynyt, että hän on nyt siellä missä on, Lindström hymyilee ylpeänä.

Tulevana sunnuntaina Tolosella on mahdollisuus nostaa Suomen Cupin pokaali ilmaan. HJK kohtaa Suomen Cupin finaalissa KuPSin sunnuntaina 1.10. kello 15 Olympiastadionilla.

Teksti ja kuvat: HJK:n viestinnän harjoittelija Jennifer Marchis.