Naisten liigan runkosarjan välikatsaus

Naisten Liigan runkosarjasta on yli puolet takana. Maaottelutauolle lähdettäessä 31 pistettä kerännyt Klubi johtaa edelleen sarjaa.

HJK on voittanut yhdestätoista pelaamastaan ottelusta kymmenen ja tasannut pisteet kerran. Joukkueen valmennuksen kirjoissa alkukausi saa kiitettävän arvosanan.

–  Hyvän ja erinomaisen väliin se menee. Jos pelkästään tuloksia katsoo, niin olemme olleet todella hyvässä iskussa. Suhtaudumme omaan pelaamiseen kuitenkin kriittisesti ja analysoimme joka viikko asioita, joissa voimme ja haluamme olla parempia, päävalmentaja Joonas Rantanen toteaa.

Rantasen mukaan Klubin peli on ottanut kauden aikana sopivia askeleita eteenpäin. Joukkueella on kolme tai neljä eri vaihtoehtoa prässiin, joita se on käyttänyt vastustajasta riippuen. Hyökkäyspelin rakenne on saatu kevään aikana mallilleen ja nyt sinne tehdään lähinnä pientä hienosäätöä, esim. syvyysjoukusujen ja keskikentällä tapahtuvan rotaation kautta.

– Olemme hyökkäysorientoitunut joukkue ja harjoittelemme paljon toimintaa pallollisena; kuinka avaamme peliä ja löydämme pelaajan, jolla on etu ja kenen kautta pystymme etenemään. Ensimmäisen prässilinjan ohittaminen kontrolloidusti on meidän hyökkäämisessä avainasia ja sitä harjoitellaan paljon läpi kauden, avaa Rantanen.

Joukkueessa on todistetusti tulivoimaa laajalla rintamalla – HJK on tehnyt 31 maalia, joka on ylivoimaisesti eniten sarjassa. Omiin on vastaavasti päästetty yhdeksän.

– Iso osa maaleista on pelitilanteiden kautta syntyneitä, vaikka myös erikoistilanteita mahtuu mukaan. Vastustajien puolustuspelin organisointi on parantunut, mitä pidemmälle kausi on mennyt, mutta olemme kuitenkin pystyneet kehittämään omaa hyökkäyspelaamista, kertoo Rantanen.

Hyvistä lähtökohdista eteenpäin

Pelinkuva on yleisesti ottaen ollut se, että HJK pitää palloa ja vastustaja puolustaa matalalla, pyrkien nopeisiin vastahyökkäyksiin. Pallonhallinta on jakautanut muutamissa poikkeuksissa tasaisemmin, erityisesti sarjan muita kärkijoukkueita vastaan.

Viime aikoina Klubin harjoittelun painopiste on ollut etenimisessä ja maalipaikkojen luomisessa, erityisesti vastustajan puolustuslinjan taakse. Joukkue on myös keskittynyt pallonmenetyksen jälkeiseen vastaprässin harjoitteluun ja se on kauden aikana toiminutkin melko hyvin.

– Tietyt sisällöt kulkevat läpi kauden selkärankana, johon varaamme omaa pelaamista. Tämän päälle tulee ottelukohtaiset suunnitelmat ja siitä johdettu harjoittelu. Oleellista on, että harjoittelemme niitä asioita, joita haluamme kentällä tapahtuvan, päättää Rantanen.