Nora Heroum aloittaa UEFA Academyn koulutukseen sisältyvän opinnäytetyön suorittamisen HJK:lla  

Suomalainen jalkapalloilija Nora Heroum edustaa Helmareita ja italialaisseuraa Sampdoriaa. Hän suorittaa UEFA Academyn järjestämää koulutusta aktiivisen jalkapallouran rinnalla. 

Nora Heroumia kiinnostaa kaupallisuus naisten jalkapallossa ja hän halusi suorittaa opinnäytetyönsä HJK:lla. 
Kuva: UEFA.

UEFA Academy järjestää koulutusta nimeltään UEFA MIP eli Executive Master for International Players. Koulutus on suunnattu sekä entisille ammattilaispelaajille että pelaajille, joiden ammattilaisura on edelleen käynnissä, kuten NoraHeroumilla. Koulutus kestää kaksi vuotta, ja nyt Heroum on aloittanut koulutukseen sisältyvän opinnäytetyön suorittamisen HJK:lla.  

Heroum suoritti ennen UEFA MIPin alkamista Sport Management -opinnot loppuun. Hänen mielestään jalkapallon ja opiskelun yhdistäminen toimii hyvin, ja siksi hän halusi jatkaa opiskeluja.   

– Ajoittain on tosin haastavaa lähteä viideksi päiväksi lähiopetusjaksoille pois seuraympäristöstä, mutta nämä on aina saatu hyvin sovittua edustamani seuran Sampdorian kanssa, Heroum sanoo.   

Heroumia ennen UEFA MIPin on suomalaisista suorittanut jalkapallouransa jo lopettanut Hannu Tihinen. Koulutus valmistaa uran jälkeiseen työhön jalkapallon parissa ja keskittyy erityisesti johtotehtäviin.  

– Käymme läpi laajasti eri organisaatioiden asioita keskittyen pääasiassa jalkapalloon, mutta myös muihin urheilulajeihin ja lajiliittoihin. Esimerkiksi olemme vierailleet Ranskan jalkapalloliitossa ja Sveitsissä Kansainvälisessä Olympiakomiteassa sekä tutustuneet rugbyyn ja FIAn sekä FIBAn toimintaan, Heroum kertoo. 

Koulutus sisältää kahdeksan kouluttajien ja osallistujien tapaamista, joista jokainen on kestoltaan viisi päivää. Lisäksi on työharjoittelu, opinnäytetyö ja yksittäisiä itsenäisiä tehtäviä. Näistä työharjoittelun ja opinnäytetyön Heroum suorittaa HJK:n naisten edustusjoukkueen taustayhtiössä.  

UEFA MIP eli Executive Master for International Players -koulutusta käyvät entiset ja nykyiset huippupelaajat.
Kuva: UEFA

– Minua kiinnostaa kaupallisuus naisten pelaaman jalkapallon kontekstissa. Opinnäytetyössäni haluan lähteä tutkimaan tätä aihetta erityisesti isompien yritysten kohdalla. Lisäksi haluan löytää HJK:n naisten edustusjoukkueeseen uusia potentiaalisia yhteistyökumppaneita, Heroum kertoo.  

Heroum haluaa tutkia yritysten syitä olla mukana tukemassa naisten jalkapallojoukkueita ja myös löytää syitä siihen, miksi yritykset eivät lähde mukaan. Aineisto kerätään kyselytutkimuksella yrityksiltä. Tämän pohjalta on tarkoitus selvittää, miten toimintaa voidaan kehittää, jotta yrityksillä olisi enemmän kiinnostusta olla mukana naisten pelaaman jalkapallon kasvutarinassa.  
 
Heroumin opinnäytetyö on otettu ilolla vastaan HJK:ssa.  

– Nora on valinnut opinnäytetyöhönsä aiheen, joka on avainasemassa naisten pelaaman jalkapallon kasvussa. Eri puolilla maailmaa naisten pelaaman jalkapallon kasvuluvut ovat hurjia, sekä katsojaluvuissa, pelaajabudjeteissa että liikevaihdossa, ja totta kai meidän pitää Suomessakin hypätä tuohon vauhdilla etenevään junaan mukaan. Se hyppy pitää tehdä yhteistyössä paitsi katsojien, myös yritysten kanssa. Uskon, että naisten pelaaman jalkapallon potentiaalissa on paljon hyödynnettävää yrityksille, ja Noran opintoihin liittyvä tutkimus auttaa meitä ymmärtämään aihetta paremmin, kertoo HJK:n naisten edustusjoukkueen toimitusjohtaja Katariina Kurikka.  

Kurikka iloitsee erityisesti siitä, että Heroum on rohkeasti tarttunut yhteen isoimmista ratkaistavista haasteista naisten pelaamassa jalkapallossa, eli siihen, miten myyntiä saataisiin lisää. Kurikan mukaan Heroum toimii myös loistavana esimerkkinä siitä, miten jo aktiivisen pelaajauran aikana on mahdollista valmistautua oman kokemuksen hyödyntämiseen lajin parissa peliuran jälkeenkin.    

Heroumille Klubi oli luonteva valinta. 

Olen itse pelannut juniorivuosina Klubissa, ja mielestäni HJK on hyvä suunnannäyttäjä naisten jalkapallon saralla uuden yhtiön myötä. Olen erittäin iloinen, että HJK innostui ideastani ja lähti yhteistyössä toteuttamaan tutkimusta, Heroum sanoo.