T18 Suomen mestari, maalivahti Maija Koota tavoittelee liigadebyyttiä

Vuosi 2022 oli tapahtumarikas. Maija Koota torjui HJK T18 Akatemian maalilla joukkueen Suomen mestaruuteen, solmi ensimmäisen pelaajasopimuksensa HJK:n Kansallisen Liigan joukkueeseen ja esiintyi vahvasti U19-maajoukkueen maalissa. Panokset eivät ole siitä laskeneet.

Maija Koota  - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Espoon Palloseuran kasvatti Maija Koota on tuntenut olonsa kotoisaksi maalitolppien välissä pienestä pitäen. Viisivuotiaana lajiin rakastunut Maija pelasi kuitenkin vielä 13–14-vuotiaanakin yksittäisiä otteluita kenttäpelaajana, mutta lopulta ainoaksi oikeaksi rooliksi valikoitui joukkueen maalin turvaaminen.

– Maalissa olet viimeinen lukko, joukkueen viimeinen toivo. Kaikki luottaa suhun ja saat paljon vastuuta. Toki siinä voi olla hetkittäin painetta, mutta näen sen ennemmin etuna. Siihen olen onneksi saanut tottua pienestä asti, Maija Koota kuvailee maalivahdin roolia.

– Maalivahdin pelipaikkaa pohtivia vinkkaisin miettimään asiaa siltä kannalta, millaisessa roolissa joukkueessa haluaa olla. Maalissa pääset osallistumaan ihan kaikkeen. Avaamaan peliä, pelastamaan viimeisinä hetkinä. Maalissa yksittäisetkin onnistumiset tuntuvat ehdottomasti isommilta kuin muualla kentällä.

Maalivahtiunelman valjettua ei mennyt kauaa, kunnes vuonna 2004 syntynyt koota siirtyi Klubiin ja suoraan HJK T18 Akatemiaan joukkueen nuorimpiin lukeutuvana.

– Olin ollut aiemmassa seurassa joukkueen ainoa maalivahti ja sitä kautta joutunut tottumaan siihen, ettei pelipaikasta ole kilpailua eikä tietenkään yhden pelaajan valmennus ole kovin monipuolista. Treenasin välillä poikien kanssa, mutta ei se ole sama kuin oman joukkueen kanssa harjoittelu.

– Aloin ensin kesällä 2019 vähitellen harjoitella Klubin mukana ja siirryin lopullisesti syksyllä 2019, jolloin 2004 syntyneet pääsivät B-ikäluokkaan mukaan. Treenien laatu muuttui heti ja ympärillä oli paljon parempia pelaajia, kun suurin osa oli vielä itseäni 1–2-vuotta vanhempia, Koota muistelee.

HJK:ssa akatemian ja Kansallisen Liigan maalivahtivalmennus etenee saumattomasti. Koota onkin saanut nauttia henkilökohtaisen kehityskaaren huomioivasta valmennuksesta, jonka tulosta ei käy kiistäminen.

– Viime vuonna kahden joukkueen (HJK T18 Akatemia ja Kansallinen Liiga) välillä liikkuminen oli helppoa, kun kaikki valmentajat olivat tuttuja. Samalla pääsi jo vähän tutustumaan liigajoukkueen pelaajiin, mikä teki nyt syksyllä liigajengiin kokonaan siirtymisestä helpompaa.

– Isoin muutos on ollut pelaajissa ympärilläni. Vaatimustaso on noussut niin paljon heidän myötään, että pitää itsekin olla paljon parempi, jotta pärjää. Se tulee vaatimaan sitä, että jokaisissa treeneissä saa itsestään kaiken irti ja on paras versio itsestään. Ei voi lähteä treeneihin sillä ajatuksella, että taas on treenit, vaan on ajateltava että jee, taas mahdollisuus kehittää itseään.

Viime kaudella useasti HJK:n Kansallisen Liigan kokoonpanoon noussut Koota odottaa vielä liigadebyyttiään. Tavoite alkavalle kaudelle on siis hyvin kirkas.

– Totta kai haluan auttaa joukkuetta menestymään ja annan itsestäni siihen kaiken. Olen maalivahtina rohkea, monipuolinen avaamaan peliä ja toimin kentällä hyvin yhdessä muun joukkueen kanssa. Haluan päästä näyttämään sen.  

HJK – PK-35
Kansallinen Cup
26.2.2023 klo 14.30
Talin halli