19
Paananen

Aleksi Paananen
Keskikenttä

  • Syntymäpäivä: 25/01/1993
  • Ikä: 31 vuotta
  • Kansalaisuus: Suomi

#19 Aleksi Paananen

Aleksi Paanasta voisi kutsua todelliseksi Veikkausliiga-konkariksi: ”Diego” on pelannut kotimaamme pääsarjassa jo hulppeat 312 ottelua, joka on koko liigahistorian 22. korkein lukema – ja aktiivipelaajista suurin. Paananen siirtyi HJK:hon marraskuussa 2022 1+1-vuotisella sopimuksella. Keskikentän keskustassa operoivan Paanasen vahvuudet ovat pallollisessa pelissä: 169-senttinen Paananen on pallovarma pelaaja, jolla on laadukas syöttövalikoima, ja hän kykenee liikuttamaan palloa nopeasti.

Paananen aloitti uransa kotipaikkakunnallaan Siilinjärvellä, ja tie vei teini-ikäisenä paikallisesta Palloseurasta naapurikaupunkiin Kuopion Palloseuraan. Paananen teki liigadebyyttinsä KuPSin riveissä kaudella 2010, kun tuolloin 17-vuotias lupaus vaihdettiin Dickson Nwakaemen tilalle kauden avausottelussa HJK:ta vastaan.

Suomen poikamaajoukkueissa peräti 41 ottelua pelannut Paananen sai mukavasti vastuuta jo seuraavalla kaudella, mutta todellinen läpimurto nähtiin kesällä 2012. Keskikenttäpelaaja kuului KuPSin runkomiehistöön kauden alusta lähtien, ja Paananen johdatti kuopiolaiset jatkoon Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella iskemällä tasoitusmaalin walesilaisen Llanellin verkkoon.

Seuraavalla kierroksella KuPSin vastustajaksi arvottiin israelilainen suurseura Maccabi Netanya, jonka kuopiolaisryhmä kaatoi sensaatiomaisesti vierasottelussa. Paananen iski KuPSin molemmat maalit 2–1-voitossa, ja yhtäkkiä 19-vuotiaan lahjakkuuden nimi oli kaikkien kotimaisen jalkapallon ystävien huulilla.

Paanasen vastuu kasvoi entisestään, ja ”Diego” pelasi uransa toistaiseksi tehokkaimman kauden vuonna 2013: tuolloin 20-vuotias keskikenttätaituri pelasi kaikki KuPSin ottelut ja iski yhteensä yhdeksän täysosumaa kaikki kilpailut mukaan lukien. Onnistumiset poikivat myös paikan nuorten maajoukkueessa: Paananen kuului Mika Laurikaisen luottopelaajiin alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa vuosina 2012–13.

Paananen kasvatti vastuutaan Kuopiossa vuosi vuodelta, mutta neljän täyden kauden jälkeen keskikenttäpelaaja päätti siirtyä uusien haasteiden pariin. Uusi koti löytyi Päijät-Hämeestä, kun Paananen liittyi FC Lahden riveihin kaudeksi 2015. Nuoreksi pelaajaksi paljon liigakokemusta kerryttänyt Paananen nappasi heti tonttinsa lahtelaisten keskialueelta, ja kaudella 2016 Paananen pelasi jokaisen ottelun alusta loppuun kaikissa kolmessa kilpailussa: Veikkausliigassa, Suomen Cupissa ja Liigacupissa.

FC Lahti taisteli Paanasen vuosina usein mitaleista, mutta lopulta ainoaksi saavutukseksi jäi Liigacupin voitto kaudella 2016. Paananen siirtyi kaudeksi 2019 turkulaiseen FC Interiin, jossa ensimmäinen kausi oli lähellä osoittautua napakympiksi: Inter aloitti ylemmän loppusarjan kärkipaikalta mutta taipui lopulta niukasti Paanasen aiemmalle seuralle, KuPSille.

Neljän Inter-vuoden aikana Paanasen palkintokaappi sai hieman täytettä, kun joukkue saavutti kauden 2019 hopeamitalin lisäksi hopeaa myös kaudella 2020 ja pronssia kaudella 2021. Kaudelle 2022 hiukan heikentynyt Inter sijoittui viidenneksi, ja Paananen jatkoi jälleen matkaansa eteenpäin. Nippelitietona todettakoon, että Paananen on edustanut jokaista aikuisuransa seuraa tasan neljä täyttä kautta: KuPS vuosina 2011–14, FC Lahti 2015–18 ja FC Inter 2019–22.

Marraskuussa 2022 HJK tiedotti tehneensä 1+1-vuotisen sopimuksen kokeneen keskikenttämiehen kanssa, joten Paananen pääsee nyt näyttämään osaamistaan Suomen kärkiseurassa.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Veikkausliiga: 312 ottelua, 22 maalia, 26 syöttöä

Suomen U21-maajoukkue: 13 ottelua
Suomen poikamaajoukkueet: 41 ottelua, 8 maalia