HJK Suorituskyky-yksikkö
Edustusjoukkueemme tutuksi -sarja jatkuu. Esittelyssä HJK:n suorituskyky-yksikön Niklas Virtanen, Toni Taipale ja Antti Peltonen.
Suorituskyky-yksikkö johtaa koko seuran fyysisen valmennuksen linjauksia. Yksikkö kokoaa yhteen aiemmin erillään joukkueissa toimineet fyysisen valmennuksen toimijat, ja siihen kuuluvat kaikki seuran fyysiset valmennuksen palvelut, fysioterapiapalvelut, lääkäripalvelut sekä muut terveyden tukipalvelut. Suorituskyky-yksikkö on jatkuva ”working-process”, ja tavoitteena on rakentaa nykyisen kokonaisuuden lisäksi myös toimiva yhteistyö urheilupsykologin ja ravintoterapeutin tuen takaamiseksi.
Erillinen suorituskyky-yksikkö on tuttu toimintatapa monista suurseuroista. Sillä pyritään vaikuttamaan päävalmentajan työmäärään, jotta hän voi keskittyä ydintehtäväänsä, joukkueen hallintaan ja pelitapaan. Suorituskyky-yksikkö tuottaa hänelle tarvittavan tiedon joukkueen fyysisestä tilasta ja toimii tiiviissä yhteistyössä valmennusjohdon kanssa.
Suorituskyky-yksikön toimintaa koordinoi fysioterapian ja fyysisen valmennuksen koordinaattori Niklas Virtanen, joka toimii myös HJK:n Veikkausliiga-joukkueen fysiikkavalmentajana.
– Koko seuran näkökulmasta roolini on kattava. Sen mitä teemme liigajoukkueessa, haluamme valuttaa alaspäin akatemian vanhempiin ikäluokkiin ja sitä kautta koko akatemiaan. Raportoin liigajoukkueen tekemiset urheilujohdolle ja -johtoryhmille ja mietimme, mitkä toiminnot ovat jalkautettavissa akatemiaan, kertoo Niklas Virtanen roolistaan.
– Liigajoukkueessa roolini on fysiikkavalmentaja. Vedän lämmittely ja fyysiset harjoitteet ja annan valmentajille tukea lajiharjoitteluun. Suorituskykytiimin esimiehenä vien tietysti myös koko tiimin informaation päävalmentajalle, ja itse tuon siihen fysiikkavalmentajan näkökulman.
Liigajoukkueen ja HJK Klubi 04:n fysioterapeuttina toimii Toni Taipale. Hänen tärkeimpänä tehtävänään on loukkaantuneiden pelaajien kuntoutus ja loukkaantumisia ennalta ehkäisevien harjoitteiden suunnittelu. Toimivan hoitoketjun rakentaminen loukkaantuneiden pelaajien optimaalisen kuntoutumisen takaamiseksi on yksi keskeisimmistä suorituskyky-yksikön arjen prosesseista.
– Pääasiassa suunnittelen loukkaantuneiden pelaajien harjoitukset, mutta annan myös viestiä valmennukselle, jos jonkun yksittäisen pelaajan kuormitusta pitää säädellä, kertoo Toni Taipale.
– Meillä on Bolt Arenalla erinomaiset olosuhteet kuntoutusta varten. Kun pystymme hoitamaan kuntoutukset täällä missä joukkuekin toimii, kuntoutuva pelaaja pystyy osallistumaan jalkapalloharjoitusten ulkopuoliseen toimintaan, esimerkiksi taktiikkapalavereihin.
Psyykkinen valmennus tuli kauden 2020 aikana kiinteäksi osaksi HJK:n valmennusta. HJK:n psyykkisenä valmentajana toimii Antti Peltonen.
– Psyykkinen valmennus on suorituskyvyn tukemista, kehittämistä ja optimointia, määrittelee Antti Peltonen.
– Yhtenä esimerkkinä se, miten haemme pelaajalle optimaalisen mielentilan, jonka hän saa käyttöönsä aina halutessaan ilman ulkopuolista ärsykettä.
Psyykkinen valmennus on hyvin yksilöllistä, ja se pyritään saamaan pelaajille matalan kynnyksen toiminnaksi, joka on läsnä päivittäin ja on tuttua pelaajien arjessa. Pidemmän aikavälin suunnitelmana on mahdollistaa myös urheilupsykologin palvelut HJK:n pelaajille.
– Pelaajat ovat eri tilanteissa ja tarvitsevat erilaista tukea tai haluttuun tilaan virittämistä. Lähes kaikki toiminta on yksilölähtöistä. Tavoitteena on, että kynnys siihen, että puhutaan asioista, on matala, ja pyrimme normalisoimaan sen että keskustellaan. Näin psyykkinen puoli tulee yhdeksi osaksi kokonaisuutta suorituskyvyn kehittämisessä.