Yhteisöä vahvistetaan myös etänä

HJK:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on luoda yhteisönsä jäsenille merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteita. Haluamme olla yhteisö, jossa jokainen kokee olevansa kotona ja josta jokainen löytää samanhenkisiä kollegoita, jopa ystäviä.

HJK:n lähes 350 valmentajaa edustavat valmennuksen jokaista osa-aluetta. On kaupunginosavalmentajia, akatemiavalmentajia, haastejoukkueiden valmentajia, fyysisiä valmentajia, lista on pitkä. Uransa alkutaipaleella olevat valmentajat opettelevat valmennuksen perusteita Valmentaja-akatemiassa, kokeneet konkarit kouluttautuvat UEFA:n korkeimmissa koulutuksissa. Yksi valmentaja pohtii arjessaan 6-vuotiaan perustaitojen kehittämistä, toinen puolestaan 18-vuotiaan maajoukkuepelaajan kuormitusta.

Arjen erilaisista haasteita huolimatta, tai juuri niiden ansiosta, valmentajamme ovat toisilleen korvaamaton vertaisverkosto. Yhdessä tekeminen luo valmentajalle merkityksen tunnetta ja positiivisia kokemuksia. Yhteisöön kuulumisen tunne motivoi.

Koetulla yhteisöllisyydellä on suora vaikutus myös valmentajien oppimistuloksiin. Ennen koronan asettamia haasteita valmentajien arkeen kuuluivat erilaiset kasvotusten käytävät koulutukset ja vapaamuotoiset tapaamiset. Parhaimmillaan kohtaamiset synnyttivät hyviä keskusteluita ja toivat vertaistukea, inspiraatiota sekä uusia sosiaalisia suhteita. Tapaamiset muistuttivat meitä siitä, että loppujen lopuksi työskentelemme kaikki samojen asioiden ja kysymysten äärellä, samojen tavoitteiden eteen.

Monikanavaisuus lisää mahdollisuuksia

Koronapandemian alkaessa siirsimme valmentajakoulutuksemme sähköiseen oppimisympäristöön, Valamikseen. Alustan merkitys ei pienene, vaikka pääsemmekin vähitellen palaamaan kasvotusten käytävien koulutusten ja tapaamisten maailmaan. Optimaalisten oppimistulosten takaamiseksi sekä kasvotusten että etänä tapahtuvalle koulutukselle ja vuorovaikutukselle tulee asettaa selkeät roolit ja tavoitteet. Kummallakin on oma merkityksensä.

Kasvotusten käytävät kohtaamiset tuovat yhä sitä lämpöä ja välittömyyttä, jota meistä moni on korona-aikana kaivannut. Valamikseen rakennettu digitaalinen ympäristö puolestaan toimii kaiken selkärankana, tavallaan kotipesänämme. Sieltä löytyvät seuran valmennuslinja ja kaikki koulutukset.

Kotipesässämme määrittelemme pelisääntömme, yhteisen kielemme ja tavoitteemme. Sinne on aina turvallista palata hakemaan lisätietoa ja peilaamaan omia ajatuksia muiden valmentajien kanssa. Yksi suurimmista valteista onkin valmentajien keskinäisen vuorovaikutuksen mahdollistaminen myös niiden valmentajien välille, jotka eivät ehkä koskaan kohtaisi kentän laidalla.  

Palaamme riemusta kiljuen kenttäkoulutuksiin, mutta viemme sähköistä oppimisympäristöämme eteenpäin yhtä suurella innolla. Yhdessä nämä luovat kokonaisuuden, jolla voimme tarjota valmentajillemme entistä enemmän. Suunnitelmissa on, että uusista koulutuskäytännöistä pääsevät pian nauttimaan myös vapaaehtoistoimijamme.

– Emma Järvinen, HJK ry valmennuspäällikkö, yhteistyössä Valamiksen kanssa

Lue lisää HJK:n oppimisympäristöstä

Valamis on kansainvälinen teknologiayritys, joka erikoistuu pilvipohjaisiin digitaalisiin oppimisratkaisuihin. Valamis auttaa miljoonia oppijoita, yrityksiä ja yhteisöjä ratkaisemaan haasteita ja tarttumaan mahdollisuuksiin vaikuttavien oppimiskokemusten avulla. Valamiksen ytimessä on luoda lisäarvoa oppijoille ja liiketoiminnalle toimimalla oppimisen strategisena kumppanina. Palvelutarjonta sisältää oppimisalustan lisäksi konsultaatiopalveluita designin, datatieteen, teknologian, suorituskyvyn hallinnan ja digitaalisen oppimisen osa-alueilta. Valamis perustettiin Suomessa vuonna 2003 ja sillä on toimistoja useissa maissa ympäri maailman.  

Lisätietoja Valamiksesta:
Joona Ryhänen
[email protected]
+358 50 470 6895

Nettisivu | YouTube | LinkedIn | Twitter