Henkilö: Valmentaja José Riveiro

Vigon kaupunki sijaitsee Espanjan luoteisosssa Atlantin rannalla, hyvin lähellä Portugalin rajaa. Siellä 7-vuotias José Riveiro aloitti jalkapallouransa. Aika pian hän oli sitä mieltä ettei ollut kyllin hyvä kentällä ja siirtyi maalivahdiksi.

Sanotaan, että jos ei ole tarpeeksi hyvä jalkapalloilija, täytyy ryhtyä maalivahdiksi tai valmentajaksi. 17-vuotiaana Riveiro valmensi jo pikkupoikia, lopetti maalivahdin uransa muutamaa vuotta myöhemmin ja suoritti 20-vuotiaana UEFA B-lisenssin.

Yksi puhelinsoitto mullisti kaiken

Kesällä 2014 Riveirolla oli asiat hyvin. Siviiliuraa takana, UEFA Pro -lisenssi taskussa, hyvä kokopäivätyö ja asema arvostetun Celta Vigon akatemiavalmentajana. Ympärillä tutut ystävät ja kuviot. Ja sitten puhelin soi. Vanha tuttu Pablo Couñago oli tullut Suomeen ja pyysi Riveiroa valmentamaan Espooseen Honkaan. Kaksi viikkoa hän mietti asiaa. Lopulta halu kokeilla uutta voitti. Tässä olisi mahdollisuus kasvaa ihmisenä ja valmentajana. Riveiro saapui Suomeen sunnuntaina. Maanantaina hän joutui vetämään treenit ykkösvalmentajan sijaisena englanniksi, jota hän ei juurikaan puhunut.

Riveiron tie kulki Hongasta PK-35:n kautta HJK:hon kesken kauden kesällä 2016. Kauden 2017 hän on saanut rakentaa askel askeleelta yhdessä päävalmentaja Lehkosuon ja muun valmennustiimin kanssa. Paitsi Suomi, myös seura ja sen ihmiset ovat tulleet tutuiksi. Ja työkielenä sujuu englanti.

Positiivinen paine tulla koko ajan paremmaksi

Makedoniaan on vielä matkaa jokunen tunti. Riveiro istuu suhteellisen rauhallisesti penkissään vaikka lentäminen ei ole hänelle ollenkaan mieluista. Mutta mitäpä ihminen ei tekisi jalkapallon eteen. Ainakaan tämä espanjalainen.

– Opettelin kielen, jotta saan pelaajat ymmärtämään ideani kuinka haluan heidän toimivan. Lennän, koska en muutakaan voi. Ensimmäinen europelini HJK:ssa oli Latviassa, jonne pääsin autolla. Sen jälkeen minulla ei ole ollut tekosyitä välttää lentämistä. Sama pätee joukkueen toimintaan. Keskitytään olennaiseen ja toimitaan ammattimaisesti ilman tekosyitä, kuten väsymystä, olosuhteita tai tuomareita.

– HJK:hon kohdistuu kova paine koko ajan, mutta nautin siitä. Sen ajaa minua tekemään asioita koko ajan paremmin, toteaa Riveiro.

Joukkue, jolla on identiteetti

Valmentajan työ on arkista aherrusta, pelit juhlahetkiä joissa kättensä jälkeä voi parhaassa tapauksessa ihailla. José Riveiro on tällä hetkellä tyytyväinen joukkueen jokapäiväiseen tekemiseen.

– Tällä joukkueella on selkeä identiteetti miten harjoitellaan, miten pelataan ja miten ollaan yhdessä. Pelaajia on tullut meille hyvin erilaisista ympäristöistä, mutta kaikki yrittävät toteuttaa meidän pelifilosofiaamme. Se kertoo joukkueen laadukkuudesta.

– Pelimme kehittyy ja menee eteenpäin koko ajan. Veikkausliigan viimeisessä kotipeleissä IFK Mariehamnia vastaan pystyi selvästi näkemään, kuinka pelimme on mennyt eteenpäin. Vieraspelit ovat monestakin syystä vaikeampia omien ideoitten toteuttamiseen.

Selviydy tai kuole

Ensimmäinen ottelupari europeleistä on takana. Walesilainen Nomads kaatui yhteismaalein 3-1, mutta ensimmäisen pelin luonne vieraskentällä pääsi yllättämään.

– Vaikka kuinka valmistautuu, tämä on juuri europelien luonne. Selviydy tai kuole. Emme olleet valmiita ihan niin antijalkapalloon, mitä Nomads esitti kotonaan ja hävisimme maalilla. Kotikentällä meitä ei enää yllätetty.

– Makedoniassa on 35–38 astetta lämmintä ja vastassa europelejä kokenut joukkue, joka haluaa pelata jalkapalloa ja kykenee siihen. Odotan tasapainoista peliä.

Pelejä José Riveiro ei myönnä jännittävänsä vaikka lentokoneessa kädet hikoavat. Nyt on aika taas toteuttaa arjessa harjoiteltuja asioita käytännössä.

– On hienoa päästä pelaamaan uusia, tuntemattomia joukkueita ja pelaajia vastaan. Pelaajat ovat todella motivoituneita ja niin me valmentajatkin. Tärkeää on keskittyä omaan peliimme ja niihin asioihin, joita on harjoiteltu. Tällaiset yksittäiset pelit voivat joskus ratketa yksilösuorituksiin, mutta meidän joukkueemme ei elä yksilöitten varassa. Helppoa peliä tästä ei tule, mutta voittoa lähdetään hakemaan. Heti alusta asti on näytettävä parastaan.

Kone laskeutuu Makedonian Skopjeen, josta pelikentälle Strumicaan on vielä parin tunnin ajomatka. Riveiro pakkaa siniseen HJK-reppuunsa kirjansa, Pep Guardiolan La Metamorfosis. Tarina on vasta alussa.