Historiaa: HJK – FC Barcelona

    HJK – FC Barcelona

 195 

  UEFA:N SEURARANKING:  

2
 1907

 PERUSTAMISVUOSI:

1899

1

VIIME KAUDEN SARJASIJOITUS:

2

26

MESTARUUDET: 

 22 
MIKA LEHKOSUO (1. kausi)

PÄÄVALMENTAJA: 

 LUIS ENRIQUE (1. kausi)

 

Katalonian ylpeys:

22 Espanjan mestaruutta, 26 Copa del Reytä, 4 Mestarien liigan voittoa, 4 Cup voittajien Cupia ja 2 seurajoukkueiden maailmanmestaruutta. Cruyff, Kubala, Ronaldinho, Guardiola, Ronaldo, Laudrup, Maradona. Vain aniharva seura maailmassa voi lasketella vastaavia luetteloja historiansa kirjoista.

Eikä Barcelona olekaan mikä tahansa seura. Se on toiminut katalonialaisen ylpeyden lähteenä ja yhteiskunnan henkireikänä jo yli sadan vuoden ajan. Barcelonan kaupungin kohtalo on vääjäämättömästi sidottu ”Blaugranan” menestykseen. Eivätkä sinipunaiset juurikaan joutuneet pettymystä tuottamaan. Barcelona ei ole koskaan pudonnut Espanjan pääsarjasta ja on lähes koko historiansa ajan kuulunut Euroopan jalkapalloseurojen kirkkaimpaan kärkikastiin.

Ensiaskeleet:

Barcelonan, kuten HJK:n, syntyhetki voidaan jäljittää tarkkaan päivään ja tapahtumaan. Sveitsiläisen Hans Kamperin lehti-ilmoituksella koolle kutsuma kokous jalkapalloseuran perustamiseksi järjestettiin 29. marraskuuta 1899 ja kyseisessä kokouksessa lausuttiin seuran syntysanat. Hans Kamper oli todellinen jalkapallopioneeri, joka oli perustamassa useita seuroja niin synnyinmaassaan kuin Espanjassakin. Hänet muistetaan kuitenkin parhaiten Barcelonan pitkäaikaisena puheenjohtajana – ja toisella nimellä. Hän nimittäin muutti nimensä paremmin katalaanien suuhun sopivaksi ja jäi historiaan lopulta nimellä Joan Gamper.

HJK:n syntysanat lausuttiin Kaisaniemessä 19. kesäkuuta 1907. Jo edellisvuonna luistelijasuuruus Fredrik Wathen oli tuonut esille ajatuksen jalkapalloseuran perustamisesta ja asiat etenivät siihen pisteeseen, että tuona kesänä Helsingin Jalkapalloklubi – Helsingfors Fotbollsklub oli perustettu. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi itseoikeutetusti Wathen. 

Satoa:

Molemmat seurat elävät tällä hetkellä kaikkien aikojen menestyksekkäintä aikakauttaan. Omaleimaisella, vauhdikkaalla pelifilosofiallaan FC Barcelona on rikkonut viimeiset vuodet ennätyksiä ympäri maailmaa, voittaen kaiken voitettavissa olevan. Kaudella 2008-2009 joukkue saavutti historiallisen triplan noustuaan huipulle niin kansallisessa pääsarjassa ja Cupissa kuin Mestarien liigassakin. Sen jälkeen Barça on ominut kotimaansa mestaruuden kolmesti, mutta viime kauden päätteeksi joukkue jäi pystittä kärsittyään kirvelevän tappion sarjan viimeiselle kierrokselle asti jatkuneessa kilpajuoksussa mestaruudesta.

Omaa kultakauttaan elää myös HJK. Klubi ylsi viime kauden päätteeksi viidenteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteensa. Se on saavutus, johon edes Barcelona ei ole kotimaassaan pystynyt. ”Blaugranan” ennätys on vuosina 1991-94 voitetut neljä peräkkäistä titteliä.

Litti:

Menestyksekkään historian lisäksi seuroja yhdistää ainakin yksi mies, Jari Litmanen. Kaikkien aikojen suomalainen jalkapalloilija taiteili Klubin paidassa vuonna 1991 ja kaksi vuosikymmentä myöhemmin vuonna 2011, pyssyttäen pelaamissaan 45:ssä ottelussa komeat 17 osumaa. Mittavalla ja komealla urallaan Kuningas edusti myös FC Barcelonaa vuosina 1999-2001. Loukkaantumiset söivät vuosituhannen vaihteessa Litmasen peliaikaa, eikä ura sinipunaisissa lähtenyt koskaan toivottuun lentoon. Silti ”Litti” kiskaisi pelintekijän paikaltaan 3 maalia 21 ottelussaan.

Litmasen uraa molempien joukkueiden paidassa kunnioitetaan myös lauantain ottelutapahtumassa.

HJK – FC Barcelona lauantaina Olympiastadionilla kello 17.00 alkaen. Lisäohjeet otteluun tulijoille TÄÄLTÄ.