HJK:n upea kamppailu ei aivan riittänyt – Qarabağ vei ensimmäisen osan

Ottelupari ratkaistaan ensi viikon torstaina 17.8. Bolt Arenalla.

Kevin Kouassivi-Benissan ja Topi Keskinen.

Qarabağ FK vs HJK 2–1 (0–0)
55’ Leandro Andrade 1–0
77’ Anthony Olusanua 1–1
85’ Juninho 2–1

Vauhdikas sekä tapahtumarikas Eurooppa-liigan karsintaottelu Bakussa päättyi monien käänteiden jälkeen Klubin 1–2-vierastappioon Qarabağia vastaan. Vaikka kotijoukkue hallitsi palloa selvästi, kirjattiin maalia kohti suuntautuneet laukaukset Klubin hyväksi lukemin 7–5. Maalin tappio jätti Klubin kuitenkin hyviin asemiin ensi viikon kotiottelua ajatellen.

– Harmittaa. Lähellä oli tasuri ja voitto, mutta ihan ei tällä kertaa riittänyt. Meillä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet seuraavaan peliin, ja voimme vielä hoitaa homman kotiin. Kotona meidän pitää uskaltaa vielä enemmän – heti kun pelasimme maassa ja yritimme pitää palloa, saimme myös paikkoja luotua. Laitetaan Azerbaidžanin pojat juoksemaan Töölössä, kommentoi HJK:n maalivahti Jesse Öst.

Ottelun alku oli karmaiseva, kun Qarabağin ensimmäinen hyökkäys päättyi maaliin. Klubilla oli parikin tilaisuutta purkaa pallo pois omasta boksista, mutta siinä ei onnistuttu riittävän laadukkaasti, ja Marko Jankovic pääsi lataamaan pelivälineen voimalla alanurkkaan.

Klubi kuitenkin selvisi tilanteesta pitkän VAR-tarkistuksen jälkeen. Ottelun tuomaristo tulkitsi paitsioasemassa olleen Redon Xhixhan peittäneen Jesse Östin näkökentän, joten maali hylättiin.

Seuraava vaaran paikka syntyi lähes heti perään, kun Yassine Benzian poikittaissyöttö päätyi pilkun tuntumaan Abdellah Zoubirille, jonka laukaus epäonnistui. Sitten iski vastaan HJK ja Topi Keskinen, mutta löysähköstä laukauksesta ei ollut vaaraa Shahrudin Mahammadaliyeville.

Topi Keskinen.

Qarabağ prässäsi etenkin ottelun alussa hyvinkin aggressiivisesti, mikä tuotti Klubille ajoittain ongelmia. Qarabağin ensimmäisen prässilinjan takana oli kuitenkin jatkuvasti valtavia tiloja, ja Klubi pääsikin aina prässinpurussa onnistuessaan hyökkäämään mukavan oloisesti. Konkreettista vaaraa ei kuitenkaan kotijoukkueen maalille vielä saatu.

Pelin kuva tasoittui puoliajan edetessä. Vaaralliseksi tiedetty Benzia kykeni silloin tällöin luomaan tilanteita, mutta kokonaisuudessaan myös Qarabağ vaikutti hieman kärsivän nurmen huonosta kunnosta: viimeiset syötöt ja laukaukset menivät jatkuvasti täysin harakoille.

Isäntien vaarallisin tilanne syntyi viitisen minuuttia ennen taukovihellystä. Öst torjui Elvin Cafarqulievin keskityksen eteensä, ja Zoubir pääsi laukomaan paluupallon kohti tyhjää HJK-maalia. Ylärima pelasti kuitenkin Klubin.

Klubin parhaat maalipaikat syntyivät aivan jakson loppuhetkillä. Ensin Atom keskitti Bojan Radulovicille, jonka puskun Mahammadaliyev torjui vain vaivoin. Pyry Soiri tarjoili vielä paluupallon maalinedustan ruuhkaan, mutta paikalla ei ollut HJK-jalkoja ohjaamassa pelivälinettä maaliin. Heti perään Keskinen laukoi boksin rajalta, ja Mahammadalieyv torjui jälleen.

Bojan Radulovicilla oli mahdollisuus viedä HJK johtoon.

Toisen puoliajan alussa Qarabağ-toppari Kevin Medina viihdytti kotiyleisöä akrobaattisella suorituksella, kun kolumbialainen yritti maalintekoa saksipotkulla noin 20 metristä. Osuma palloon oli kieltämättä hyvä, mutta kunnianhimoinen yritys ei yllättänyt Östiä.

Qarabağ siirtyi johtoon 55. minuutilla. Zoubir pelasi pallon boksiin kohti Leandro Andradea, jonka laukaus päätyi Östin näppien kautta verkon perukoille.

Toinen puoliaika eteni kenties hieman vahvemmin Qarabağin komennossa kuin ensimmäinen, vaikka toisaalta Östkään ei joutunut torjuntatöihin. Klubi sai viimeiselle vartille uutta virtaa hyökkäyspeliinsä triplavaihdon myötä, ja vaihtopelaajat vastasivat huutoon parhaalla mahdollisella tavalla.

Peli oli vanhentunut 77 minuuttia, kun Qarabağ-puolustus sahattiin komeasti kappaleiksi vasemmalla laidalla. Vaihdosta kentälle tullut Santeri Hostikka tarjoili oivan syötön maalinedustalle, josta niin ikään kentälle vaihdettu Anthony Olusanya ohjasi tasoituksen.

– Hyvin pelattu laidalla Tuomakselta (Ollila) ja Santulta (Hostikka). Sain Santulta hyvän pallon, ja siitä oli kiva viimeistellä. On aina hyvä, kun pääsee auttamaan joukkuetta maalien myötä, kuvaili Olusanya.

Anthony Olusanya osui jälleen.

Kotijoukkue oli kaataa kylmää vettä Klubin niskaan seuraavasta tilanteestaan, kun Julio Romao katkoi töölöläisten syötön keskialueella ja tarjoili erinomaisen maalipaikan Hamidou Keytalle. Ranskalaisen laukaus ei kuitenkaan osunut Klubin onneksi maalipuiden väliin.

Hetkeä myöhemmin Klubin vasen laita aiheutti taas valtavia ongelmia Qarabağ-puolustukselle. Tuomas Ollilan matala keskitys käynnisti flipperin, jossa Klubilla oli kolme loistopaikkaa siirtyä johtoon. Olusanyan laukaus pysähtyi tolppaan, ja Qarabağ-vahti Mahammadaliyev otti kaksi maagista pelastusta.

Kun et itse tee, vastustaja tekee. Niin kävi nytkin, kun Qarabağin pitkä nosto HJK-linjan taakse tippui Keitan ulottuville. Qarabağ-hyökkääjä tiputti takaviistoon Juninholle, jonka laukaus pomppasi Joona Toivion jalasta yli Östin.

Ottelun viimeinen vartti mentiin vauhdilla päästä päähän. Viimeisenä maalintekoa pääsi yrittämään Klubin vaihtopelaaja Filip Rogić, jonka laukauksen Mahammadaliyev torjui jälleen erinomaisesti, eikä Olusanya saanut murjottua irtopalloa maaliin.

– Pääsimme tasoihin ja saimme sen jälkeen aika hyviäkin paikkoja, joilla olisimme voineet mennä ohikin. Todella lähellä käytiin. Sitten kun ei itse tehty, niin vastustaja teki 2–1-johtomaalin. Kaiken kaikkiaan ihan alkua lukuun ottamatta kuitenkin ihan hyvä peli. Olemme valmiit antamaan ensi viikolla kaikkemme, jotta pääsemme jatkoon, päätti Olusanya.

Pyry Soiri.

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Joona Toivio, Miro Tenho, Jukka Raitala – Kevin Kouassivi-Benissan, Lucas Lingman, Georgios Kanellopoulos (90+3’ Perparim Hetemaj), Pyry Soiri (58’ Tuomas Ollila) – Atom (73’ Filip Rogić), Bojan Radulovic (73’ Anthony Olusanya), Topi Keskinen (73’ Santeri Hostikka)