Otteluennakko: HJK matkustaa voitto tähtäimessä Vaasaan

Klubin edellinen ottelu päättyi pistejakoon, kun FC Inter ja HJK jäivät keskiviikkona maalittomaan tasapeliin. Klubi hallitsi kamppailua varsin selkeästi, mutta ne aivan todelliset huippupaikat olivat harvassa. HJK piti palloa 69 prosenttia peliajasta ja laukoi 19 kertaa, mutta turkulaisten maali säilyi noiduttuna. Interin kolmesta laukauksesta yksikään ei suuntautunut kohti HJK:n maalia, mikä kertoo helsinkiläisten vahvasta puolustustyöskentelystä.

Maalinteko on tuottanut HJK:lle lieviä haasteita viimeisissä otteluissa. Klubi viimeisteli Suomen Cupissa kahdeksassa ottelussa 27 osumaa ja Veikkausliigan kauden avauksessakin Ilveksen verkko heilui kolmesti. Neljässä viimeisessä ottelussa osumia on kuitenkin syntynyt vain kolme, kun Riku Riski, João Klauss sekä Filip Valenčič ovat osuneet kertaalleen.

Klubin puolustus on sen sijaan toiminut mallikkaasti alkukaudella. Vaikka puolustuslinja on elänyt paljon, niin helsinkiläiset ovat pystyneet pitämään vastustajan pääosin pois parhailta maalintekopaikoilta. Vastustajat ovat saaneet viidessä ottelussa yhteensä vain kahdeksan laukausta kohti HJK:n maalia.

Veikkausliigan alkukauden pelitahti on todella kiivas. Ottelu Vepsua vastaan on Klubin viides 16 päivän sisään. Helsinkiläisten kokoonpano onkin elänyt paljon ensimmäisten kierrosten aikana. Sebastian Dahlström on kellottanut alkukauden isoimmat minuutit, kun 21-vuotias peluri on pelannut 406 minuuttia. Peräti 20 HJK:n pelaajaa on esiintynyt viheriöllä vähintään 90 minuutin verran.

HJK ja VPS kohtasivat viime kaudella kolmesti. Klubi vei kauden avauksen nimiinsä lukemin 5-0, mutta VPS tasasi tilit aiheuttamalla HJK:lle kauden ensimmäisen tappion toukokuussa. Keskinäisten herruus tuli kuitenkin Klubille, kun helsinkiläiset hakivat syyskuussa täyden pistepotin Vaasasta. HJK isännöi Vepsua myös kuluvan vuoden Cupin puolivälierässä. Klubin painostuksesta huolimatta ottelu oli tasan vielä puoliajalla, mutta vahvan päätöksen myötä HJK nappasi voitoin numeroin 4-1. Klubista maalinteossa onnistuivat Daniel O’Shaughnessy, Mosa, João Klauss sekä Evans Mensah.

Hyvin organisoitu VPS

VPS:n viime kausi oli kaksijakoinen. Vaasalaiset aloittivat kauden erinomaisesti ja joukkue oli vielä kauden puolivälissä tiukasti mukana mitalikamppailussa. Europelit sujuivat myös mainiosti, mikä nostatti odotuksia entisestään. VPS pudotti slovenialaisen Olimpija Ljubljanan yhteismaalein 1-0, mutta putosi seuraavalla kierroksella tanskalaiselle Bröndbylle lukemin 2-3. Jälkimmäinen kohtaaminen tosin päättyi Vepsun voittoon maalein 2-1, mikä on äärimmäisen kova suoritus suomalaiselta joukkueelta.

Tämän voiton jälkeen alkoi kuitenkin todella synkkä putki. VPS pelasi Veikkausliigassa peräti 14 ottelua putkeen ilman voittoa. Vaasalaiset onnistuivat katkaisemaan synkän putken kaatamalla toiseksi viimeisellä kierroksella FC Lahden, mutta kokonaisuutena kauden jälkimmäinen puolikas oli todella tahmea.

Varsinkin maalinteko tuotti tuskaa. VPS pystyi usein hallitsemaan otteluita ja pitämään palloa vastustajaa enemmän, mutta tämä ei realisoitunut maalien muodossa. Kauden jälkimmäisellä puolikkaalla Vepsu osui vain kolmesti useammin kuin kertaalleen ottelussa. Yhteensä joukkue viimeisteli kauden aikana 38 osumaa, mikä oli sarjan kolmanneksi pienin lukema. VPS:n lopullinen sijoitus sarjataulukossa oli kahdeksas.

VPS uudistui talven aikana kuitenkin varsin maltillisesti. Erityisen mielenkiintoisia nimiä ovat koko uransa Brasiliassa pelannut Douglas Caé sekä sveitsiläisestä FC Sionista saapuneet Elhadji Ciss, Ibrahima Gueye ja Marco Privitera. Douglas Caé avasi Vepsussa väkevästi, sillä 30-vuotias brasilialainen viimeisteli kuudessa Suomen Cupin ottelussa kahdeksan osumaa. Elhadji Ciss on vastaavasti Jesperi Engströmin ohella ainoa Vepsun pelaaja, joka on pelannut täydet minuutit kauden neljässä Veikkausliigan ottelussa. Ciss on myös onnistunut kahdesti maalinteossa.

Tuloksellisesti VPS:n talvi sujui varsin hyvin. Joukkue sijoittui Suomen Cupin B-lohkossa toiseksi heti SJK:n jälkeen, kun viiden ottelun saldona oli kymmenen pistettä. Alkulohkon ainoa tappio tuli viimeisessä kamppailussa juuri SJK:lle. Vaasalaisten Cup-taival päättyi kuitenkin heti puolivälierissä HJK:n käsittelyssä.

Vepsu avasi Veikkausliigan vahvasti, kun FC Inter kaatui ensimmäisessä ottelussa maalein 2-0. Kauden toinen kamppailu päättyi kuitenkin tappioon, kun hurjassa iskussa oleva RoPS haki Vaasasta täydet pisteet. Edelliset ottelut IFK Mariehamnia ja Ilvestä vastaan päättyivät pistejakoihin. Otteluista jäi tosin varmasti katkera maku vaasalaisille, sillä joukkue menetti molemmissa kamppailuissa johtoasemansa ottelun lopussa.

HJK:n tilanne

HJK:n kokoonpanosta puuttuvat Juha Pirinen ja Riku Riski, jotka keskittyvät kuntoutumiseen loukkaantumisten jälkeen. Mosa on varoitustilin täyttymisen vuoksi pelikiellossa. Muu joukkue on hyvässä kunnossa ja valmiina otteluun.

– Vaisun KuPS-ottelun jälkeen pelasimme Turussa organisoidusti. Vain päättäväisyys maalipaikoissa jäi puuttumaan. Tähän haemme parannusta, jotta saisimme enemmän maalintekopaikkoja ja päättäväistä viimeistelyä niissä. VPS pelaa normaalisti kahdella topparilla, mutta meitä vastaan viimeksi pelasivat kolmella. Nähtäväksi jää, miten pelaavat huomenna. VPS on suoraviivaistanut peliään, joten meidän pitää jatkaa hyvin organisoitua puolustuspeliämme välttääksemme takaiskut. Vieraspeli, joten parasta suoritusta vaaditaan, jotta saamme kolme pistettä mukaamme, toteaa päävalmentaja Mika Lehkosuo.

VPS vs HJK
Su 29.4. klo 17.00
ISTV näyttää ottelun suorana: Ruutu+ »