Otteluennakko: Maajoukkuetauolta tositoimiin

11 päivän maajoukkuetauko päättyy HJK:n osalta tiistaina, kun Klubi isännöi IFK Mariehamnia. Helsinkiläisillä on tähtäimessään jo seitsemäs peräkkäinen voitto Veikkausliigassa.

HJK:lla on takanaan väkevä alkukausi. Veikkausliigaa on takana reilu kolmannes ja helsinkiläiset johtavat sarjaa kymmenen pisteen erolla toisena olevaan KuPS:aan. HJK:lla on takana 13 ottelua ja joukkue on kerännyt näistä 31 pistettä. Maaliero on helsinkiläisten hyväksi 24-10.

HJK on raapinut pisteitä erityisen kovalla tahdilla vieraskentiltä. Seitsemän matkapelin saldona on kuusi voittoa ja yksi tasapeli

Klubin kevätkausi on ollut värikäs, mutta otteet ovat olleet pääasiassa positiivisia. Joukkueelle sattui pieni suvantovaihe huhti-toukokuun taitteeseen, mutta Klubi selätti sen komeasti. Tästä kertoo myös käynnissä oleva kuuden ottelun voittoputki Veikkausliigassa.

Varsinkin maalinteko on alkanut toimimaan kunnolla kesän lähestyessä. HJK on tehnyt viimeisessä neljässä ottelussa 12 maalia, mikä on puolet koko kauden maalimäärästä. Erityisen hurjassa iskussa on ollut João Klauss, joka on takonut näissä peleissä peräti seitsemän maalia. Hyökkääjällä on yhteensä kasassa 11 osumaa, millä irtoaa kärkisija Veikkausliigan maalipörssissä. Klubin sisäisen maalitilaston toisena on viidesti osunut Filip Valenčič kun yhteensä kahdeksan joukkueen pelaajaa on onnistunut maalinteossa.

HJK:n pelaajat olivat tulessa useissa eri maajoukkueissa. Juha Pirinen ja Mosa olivat Huuhkajien mukana, kun joukkue kohtasi Romanian ja Valko-Venäjän. Pirinen urakoi tutulla paikallaan reilut 60 minuuttia Romaniaa vastaan, kun taas Mosa pääsi Valko-Venäjää vastaan irti toiselle puoliajalle. Hän viimeistelikin komealla yksilösuorituksella maajoukkueuransa avausosuman vieden Suomen kahden maalin johtoon.

Sebastian Dahlström oli vastaavasti U21-maajoukkueen mukana, kun Suomi haki perjantaina voiton Färsaarista lukemin 3-1. Dahlström pelasi ottelussa täydet minuutit. Kotikisoihin valmistautuva U19-maajoukkue kohtasi viikko sitten Montenegron kahdesti ja HJK:sta mukana olivat Eetu Vertainen, Valtteri Vesiaho, Rasmus Leislahti ja Kalle Katz. Vertainen iski yhden osuman ja syötti toisen, kun Suomi kuittasi jälkimmäisestä kohtaamisesta voiton lukemin 3-0.

HJK vs IFK Mariehamn

HJK ja IFK Mariehamn ovat kohdanneet kertaalleen tällä kaudella, kun joukkueet mittelivät paremmuudesta toisella kierroksella. Tuolloin Klubi haki Maarianhaminasta täyden pistepotin Riku Riskin toisen puoliajan osumalla. HJK onkin ollut selvästi niskan päällä joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa. IFK Mariehamn on voittanut HJK:n edellisen kerran Veikkausliigassa kesäkuussa 2012 eli lähes kuusi vuotta sitten. Tämän jälkeen joukkueet ovat kohdanneet 17 kertaa, joista HJK on voittanut 13 ja neljästi on päädytty pistejakoon. Kotikentällä Klubi on ollut suorastaan murskaava: IFK Mariehamn ei ole hakenut vielä kertaakaan täyttä pistepottia HJK:n vieraana Veikkausliigassa. Joukkueet ovat kohdanneet Helsingissä 19 kertaa, joista Klubi on voittanut 14. Maaliero on helsinkiläisten hyväksi 43-8.

IFK Mariehamn

IFK Mariehamnin kausi on ollut ailahtelevainen. Joukkue aloitti sesongin nihkeästi, kun neljän ottelun jälkeen kasassa oli vain yksi piste ja maarianhaminalaisten verkkoon tehtiin peräti yhdeksän osumaan. Tämän jälkeen kurssi kääntyi nousuun, kun seuraavista neljästä ottelusta saldona oli peräti kymmenen pistettä. Maajoukkuetauko tuli tosin IFK:n kannalta sopivaan saumaan, sillä taukoa edeltävistä neljästä ottelusta joukkue saalisti vain yhden pisteen. 12 ottelun jälkeen maarianhaminalaisilla on kasassa 12 pistettä, millä irtoaa sarjataulukon kahdeksas sija.

IFK:lla on ollut haasteita erityisesti puolustuksen kanssa alkukaudella. Joukkue on päästänyt 22 osumaa, mikä on toiseksi isoin lukema PS Kemin jälkeen. IFK on pitänyt maalinsa puhtaana vain kertaalleen alkukauden aikana.

Maarianhaminalaisten otteet ovat myös ailahdelleet paljon otteluiden sisällä. Joukkueella on ollut viime aikoina ongelmia erityisesti avauspuolikkaiden kanssa. Edellisessä neljässä ottelussa joukkue on päästänyt ensimmäisellä puoliajalla peräti kuusi osumaa, kun taas IFK on onnistunut maalinteossa kertaalleen. Toisilla puoliajoilla tahti on ollut toinen: Maarianhamina on viimeistellyt neljästi, kun taas vastustajat vain kahdesti. Nämä molemmat olivat tosin voittomaaleja FC Lahden ja FC Interin toimesta.

Maalien tekeminen ei ole ollut IFK:lla ongelma alkukaudella: joukkue on tehnyt 17 osumaa, mikä on kolmanneksi isoin lukema HJK:n ja KuPS:n jälkeen. Onnistumisia on tullut poikkeuksellisen laajalla säteellä, sillä peräti yhdeksän eri pelaajaa on avannut maalitilinsä kuluvan kauden aikana, mikä on Veikkausliigan isoin määrä. Joukkueen sisäisen maalitilaston kärjessä on viidesti osunut Aleksei Kangaskolkka. Viime kaudella sarjan maalikuninkuuden voittanut hyökkääjä on saanut jyvän kohdilleen, sillä hän on onnistunut maalinteossa kolmessa edellisessä ottelussa. Lisäksi Robin Sid ja Simon Silverholt ovat iskeneet kolme maalia mieheen, kun taas muilla pelureilla on kasassa yksi osuma.

HJK:n tilanne

HJK lähtee otteluun hyvin valmistautuneena. Harjoittelun lisäksi pelaajilla on ollut myös aikaa palautumiseen. Tavoitteena on päästä jälleen samaan hyvää pelirytmiin, mikä oli ennen maaottelutaukoa.

Kokoonpanosta puuttuvat edelleen Akseli Pelvas ja Ville Jalasto. Riku Riski harjoittelee jälleen osittain joukkueen mukana, ja tilannetta tarkkaillaan päivittäin. Enoch Banza on jo hakenut pelituntumaa Klubi 04:n mukana.

 

HJK vs IFK Mariehamn
Ti 12.6. klo 18.30
Telia 5G Arena

Liput edullisesti ennakkoon Tiketistä »