Otteluennakko: Paluu kotiyleisön eteen FC Lahtea vastaan

HJK onnistui palaamaan sunnuntaina voittojen tielle, kun Klubi haki täyden pistepotin Vaasasta. Tärkeä voitto ei irronnut helpolla: kotijoukkue johti kamppailua vielä avauspuolikkaan jälkeen, mutta helsinkiläiset nousivat toisella puolikkaalla rinnalle ja ohi Eetu Vertaisen sekä João Klaussin osumilla.

18-vuotiaalle Vertaiselle ottelu oli varmasti kaikinpuolin ikimuistoinen. Ensimmäistä kertaa urallaan HJK:n avauskokoonpanossa Veikkausliigassa ollut nuorukainen sai pirteästä ottelusta palkinnon maalin muodossa, kun hän iski toisella puoliajalla Klubin tasoihin suoraan kulmapotkusta. Vertaisesta tuli neljäs kuluvalla kaudella Veikkausliigassa maalinteossa onnistunut Klubin pelaaja. Filip Valenčič sekä Klauss ovat osuneet kolmesti, kun taas Riku Riskillä on kasassa yksi osuma.

Maalinteko onkin tuottanut HJK:lle hieman haasteita viimeisissä otteluissa. Vaasassakin molemmat osumat syntyivät erikoistilanteista, kun Klaussin viimeistelemä voittomaali tuli rangaistuspotkusta. Alkukauden otteluohjelma on ollut erittäin haastava, koska pelejä on todella tiuhaan tahtiin. HJK pelasi huhtikuun lopulla viisi ottelua 15 päivän sisään. Näistä peleistä peräti neljä oli vielä vieraskentillä, mikä on luonnollisesti toi omat haasteensa mukaan. Otteluruuhkan ja runsaan rasituksen myötä HJK on kierrättänyt pelaajiaan alkukauden aikana todella paljon, mikä tulee varmasti auttamaan kesän tulevissa ottelusumissa.

HJK:lla on nyt kuuden ottelun jälkeen kasassa kahdeksan täysosumaa, mikä on varsin hyvin linjassa edellisten kausien lukemiin. Viime kesä oli tosin poikkeus, kun Klubi takoi kauden kuudessa ensimmäisessä pelissään peräti 15 maalia. Tähän vaikuttivat murskavoitot Vepsua ja JJK:ta vastaan, kun Klubi iski yhteensä peräti kymmenen osumaa. Lisäksi Alfredo Morelos oli hurjassa iskussa heti alkukaudesta ja teki helsinkiläisten maaleista kolmanneksen. Vastaavasti kausilla 2014-16 ensimmäisten kuuden ottelun aikana HJK viimeisteli yhdeksän maalia. Kaudella 2013 maaleja kertyi vastaavassa ajassa kymmenen.

Klubi ja FC Lahti kohtasivat viime kaudella Veikkausliigassa kolme kertaa. Kamppailut olivat todella tasaisia, sillä kaksi ensimmäistä päättyivät maalittomiin tasapeleihin. HJK vei nimiinsä lokakuussa pelatun kauden viimeisen kohtaamisen numeroin 3-0. Klubi on ollut niskan päällä viime vuosina kotikamppailuissa lahtelaisia vastaan. Edellisestä kymmenestä Töölön kohtaamisesta viisi on päättynyt Klubin voittoon. Tasapeliin on päädytty neljästi, kun taas Lahti on vienyt kertaalleen täyden pistepotin matkaansa. Kymmenen kotikohtaamisen maaliero on HJK:n eduksi 14-8.

Kurinalaisesti puolustava FC Lahti

FC Lahden viime kausi tarjosi joukkueen kannattajille paljon käänteitä. Kuhnurit aloitti sesongin huonosti, sillä joukkue voitti vain kaksi ensimmäisestä seitsemästä ottelustaan. Vaisun alun jälkeen lahtelaiset onnistuivat korjaamaan kurssiaan. Joukkue ei voitoilla liiaksi juhlinut, mutta oli äärimmäisen vaikeasti kaadettavissa tiiviin puolustuksen ja sen viimeisenä lukkona toimineen Aleksander Vasjutinin myötä. Toni Korkeakunnaksen suojatit pelasivat putkeen peräti 15 tappiotonta ottelua ja pitivät näissä yhdeksän kertaa maalinsa puhtaana. Suomen Chicagon ylle ilmestyi tummia pilviä, kun häikäisevästi pelannut Vasjutin loukkaantui ja joukkueen tulokset heikkenivät välittömästi. Kuhnureiden kausi sai lopulta onnellisen päätöksen, kun Santeri Hostikka viimeisteli viimeisessä ottelussa HIFK:ta vastaan voittomaalin lisäajalla ja sinetöi joukkueelle neljännen sijan ja paikan europeleihin.

Lahden nippu ei vaihtunut määrällisesti talven aikana erityisen paljon, vaikkakin muutamia avainrooleja meni uusiksi. Esimerkiksi 13 osumallaan joukkueen sisäisen maalipörssin voittaneen Marko Simonovskin lähtö tekee luonnollisesti ison loven lahtelaisten hyökkäyskalustoon. Stenion sekä kesken viime kauden tulleen Henri Anierin myötä joukkueessa riittää ruutia. 27-vuotias Anier on jatkanut erittäin tehokkaalla linjalla ja viimeistellyt kuluvalla kaudella jo kolme täysosumaa. Kuhnureiden uusia vahvistuksia ovat puolustuksen avuksi saapunut Artjom Vjatkin sekä keskikentällä viihtyvä Artjom Dmitrijev, joka on jo avannut maalitilinsä. Puolustuksen tukipilareina jatkavat Igor Jovanovic sekä Mikko Hauhia, joka urakoi jälleen täydet minuutit jokaisessa ottelussa viime kaudella.

Lahtelaisten pahin menetys oli Aleksandr Vasjutin, joka palasi lainapestin päättymisen myötä Venäjälle. Kuhnurit hankki uudeksi maalivahdiksi FK Rabotnickistä Damajan Siskovskin, jonka HJK:n kannattajat saattavat muistaa vuodelta 2014. Makedonialaismaalivahti pelasi tuolloin Klubia, vastaan minkä lisäksi 23-vuotias torjuja kuuluu maajoukkuerinkiin. Lahti pudotti kuitenkin melkoisen pommin huhtikuun alussa, kun seura tiedotti Vasjutinin palaavan mastojen juurelle. Nykyinen sopimus pitää venäläisen joukkueessa kesäkuun loppuun asti.

FC Lahden valmistautuminen kauteen sujui varsin mainiosti. Joukkue pelasi Suomen Cupissa C-lohkossa, jossa Korkeakunnaksen suojatit sijoittuivat toiseksi heti Ilveksen jälkeen. Viiden ottelun saldona oli 11 pistettä, vaikka pääsarjajoukkue jäikin vieraissa tasapeliin Viikinkejä vastaan. Cup-taival päättyi lopulta puolivälierien karsinnoissa, kun FC Haka oli parempi jatkoajan jälkeen maalein 3-1. Lahtelaisilla oli haasteita varsinkin puolustuksen kanssa, sillä joukkueen verkkoon tehtiin kuudessa ottelussa 11 maalia.

Veikkausliiga on käynnistynyt Lahden osalta ailahtelevasti. Joukkue raapi kolmen ensimmäisen ottelun aikana voitot TPS:sta ja Ilveksestä sekä pelasi tasan FC Hongasta. Kahdesta viimeisestä pelistä tuloksena on tappio RoPSille sekä tasapeliä KuPSia vastaan. Kahdeksalla pisteellä Kuhnurit on sarjataulukon neljännellä sijalla, mutta joukkueella on ottelu vähemmän pelattuna kuin kärkikolmikolla.

HJK:n tilanne

Kohtalaisen hyvän vieraspelin jälkeen joukkue lähtee kotimatsiin innolla.

– Onnistuimme olemaan Inter-matsia aggressivisempia ja päättäväisempiä Vaasassa boksissa pelaamisessa. Tämä asenne täytyy säilyttää ja mielellään terävöittää vielä lisää. Lahti puolustaa erittäin kontrolloidusti. Tasapaino täytyy kuitenkin säilyttää, sillä Lahti iskee vaarallisesti vastaiskuista. Meidän täytyy olla huolellisia, ettei pallonmenetyksiä tule vaarallisilla alueilla, ennakoi päävalmentaja Mika Lehkosuo.

HJK:n kokoonpanosta ovat pois Juha Pirinen, Riku Riski ja Enoch Banza loukkaantumisten vuoksi. Mosa palaa kokoonpanoon pelikiellon jälkeen.

 

HJK vs FC Lahti
To 3.5. klo 18.30
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5
Liput otteluun edullisesti ennakkoon Tiketistä »

Ottelun tarjoa Telia.