Tilastoraportti: HJK:lle tappio Kokkolassa

HJK koki kauden neljännen häviönsä Kokkolassa, missä kotijoukkue KPV oli parempi lukemin 2–1. Molemmat joukkueet loivat hyvin maalipaikkoja, mutta voitto meni ansaitusti isännille.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Jo ensimmäisellä viisitoistaminuuttisella KPV sai luotua yhdeksän maalintekoyritystä, Klubilla maalintekoyrityksiä oli neljä. Maalipaikkojen syntyminen rauhoittui ottelun edetessä, ensimmäisellä jaksolla HJK:lla oli seitsemän maalintekoyritystä, KPV:llä kaksitoista.

Ensimmäisen jakson ainoan maalin teki KPV. Ottelun 40:nnellä minuutilla Hendrik Helmke pelasi pallon ensimmäistä Veikkausliiga-otteluaan pelanneelle Hysen Memollalle, joka laukoi pallon maalialueen viivan takaa Maksim Rudakovin taakse.

Toisella jaksolla sekä HJK että KPV saivat aikaiseksi kahdeksan maalintekoyritystä, joista molemmat joukkueet tekivät yhden maalin. Ensin ottelun 71:nnellä minuutilla rajaheiton jälkitilanteesta pallo putosi Tim Väyrysen eteen maalin edustalle, josta hän siirsi pallon helposti maaliin. Ottelun 78:nnella minuutilla Rudakov epäonnistui palautuspallon haltuunotossaan, Ishmael Yartey tuli kovalla vauhdilla prässäämään ja sai ammuttua pallon maaliin lähietäisyydeltä.

Yhteensä Klubilla oli 15 maalintekoyritystä, joista kaksi meni maalia kohti, seitsemän ohi maalin (yksi näistä ylärimaan) ja kuusi jäi KPV-puolustuksen blokkiin. KPV:llä maalintekoyrityksiä oli 20, ja niistä seitsemän meni maalia kohti, seitsemän ohi maalin (yksi tolppa) ja kuusi blokattiin.

Pallonhallinta meni HJK:lle 59-prosenttisesti. Syöttöjä HJK:lla oli 611, ja niistä 85 % oli tarkkoja. KPV syötti 414 kertaa, 80 % syötöistä meni omille. Hyökkäyskolmanneksen syöttöjä HJK:lla oli 183 (72 %), KPV:llä 121 (76 %). Vastustajan rangaistusalueelle HJK yritti syöttää 39 kertaa (59 %) ja KPV 23 kertaa (48 %).

HJK:n pelaajat yrittivät ohittaa vastustajansa kuljettamalla 38 kertaa, yrityksistä onnistui 53 %. KPV:llä ohitusyrityksiä oli 26, ja niistä onnistuneita oli 69 %.

Kaksinkamppailuita ottelussa oli 152, ja ne voitti KPV 53-prosenttisesti. Pääpalloissa Klubi oli kuitenkin vahvempi voittaen niistä 63 %. Maassa käydyistä kaksinkamppailuista KPV voitti 57 %.

HJK on pelannut kuluvalla Veikkausliiga-kaudella nyt 20 ottelua. HJK:n päävalmentajana kauden kymmenessä ensimmäisessä ottelussa oli Mika Lehkosuo, kymmenessä viimeisessä ottelussa päävalmentajana on toiminut Toni Koskela.

Pisteitä HJK on kauden 20 ottelussaan kerännyt 30, pistekeskiarvoksi muodostuu näin ollen 1,5. Lehkosuon aikana pistekeskiarvo oli 1,2, Koskelan johdolla pisteitä on otettu 1,8 pisteen keskiarvolla ottelua kohden.

Maalintekoyritysten laatuun perustuvien maaliodotusarvojen perusteella lasketun pisteodottaman mukaan HJK:lla pitäisi olla tässä vaiheessa hieman alle 32 pistettä, joten Klubin tämänhetkinen pistesaalis on kutakuinkin peliesitysten mukainen. Kauden kymmenessä ensimmäisessä ottelussa keskimääräinen pisteodottama ottelua kohden oli 1,55 ja kymmenessä seuraavassa 1,62.

Maalintekoyritysten määrä on pysynyt lähes samana, sillä kauden kymmenessä ensimmäisessä ottelussa Klubi laukoi keskimäärin 11,5 kertaa ottelua kohden ja kymmenessä viimeisessä ottelussa 11,7 kertaa. Vastustajilla maalintekoyrityksiä oli kymmenessä ensimmäisessä ottelussa keskimäärin 8,8 ja kymmenessä viimeisessä 9,7 ottelua kohden.

Vaikka vastustajien maalintekoyritysten määrä on hieman lisääntynyt, on maalipaikkojen laatu laskenut. Kun kymmenessä ensimmäisessä ottelussa keskimääräinen maaliodottama laukausta kohden oli 0,13, on se pudonnut viimeisessä kymmenessä ottelussa lukemaan 0,08.

HJK:n omien maalintekoyritysten laatu on vastaavasti hieman laskenut, vaikkakaan ei yhtä paljon kuin vastustajien. Kauden alussa keskimääräinen maaliodottama/laukaus oli 0,13, kymmenen viimeisen ottelun aikana se on ollut 0,11.

Vaikka maalipaikkojen laatu on laskenut, on Klubi kuitenkin onnistunut konvertoimaan maalintekoyritykset paremmin maaleiksi. Kauden alussa konversioprosentti oli 7,0 %, Koskelan alaisuudessa laukaukset ovat konvertoituneet maaleiksi 13,7 prosentin tarkkuudella.

HJK onkin onnistunut tekemään paremmalla tahdilla maaleja viimeisen kymmenen ottelun aikana. Maalikeskiarvo on näissä otteluissa ollut 1,6, kun alkukaudella Klubi teki maaleja vain 0,8 maalin tahdilla. Myös päästetyissä maaleissa on kehitystä oikeaan suuntaan, sillä alkukaudesta HJK päästi keskimäärin 1,3 maalia per ottelu, kymmenessä viimeisessä ottelussa vastustajien maalikeskiarvo on ollut 0,5.

(Nämä maali- ja maalintekoyritystilastot eivät pidä sisällään rangaistuspotkuja eikä omia maaleja)

Lähde: InStat