Tilastoraportti: RoPS putosi Klubin kyydistä

Vierasvoitto olisi pitänyt rovaniemeläisten mestaruushaaveet hengissä, häviö puolestaan olisi tarkoittanut käytännössä haaveiden hautaamista. Lopulta Klubin kolme komeaa kaukovetomaalia murskasivat RoPS:n toiveet, nyt RoPS:n mestaruus vaatisi jo pienimuotoista ihmettä.

Ottelu oli pallonhallinnan suhteen tasainen, kuten joukkueiden välinen edellinenkin kohtaaminen elokuun alussa. HJK kuitenkin hallitsi palloa hieman RoPS:aa enemmän, 53–47 %. Keskimäärin Klubi on tämän kauden Veikkausliiga-otteluissa pitänyt palloa 60-prosenttisesti, ja vain neljässä aiemmassa liigaottelussa Klubin pallonhallinta on ollut 53 % tai sen alle.

HJK:lla oli RoPS:aa enemmän maalintekoyrityksiä, kolmetoista, RoPS:n seitsemää vastaan. Kotijoukkueen laukauksista yhdeksän (69 %) lähti rangaistusalueen ulkopuolelta, mikä eroaa kauden keskiarvosta melkoisesti, sillä keskimäärin noin 52 % HJK:n maalintekoyrityksistä on kaudella 2018 lähtenyt boksin sisäpuolelta. RoPS:n laukauksistakin vain kaksi lähti rangaistusalueen sisältä.

RoPS:aa vastaan kaukaa laukominen kuitenkin kannatti, sillä Klubin kaikki kolme maalia lähtivät rangaistusalueen ulkopuolelta, vaikka tilastollisesti boksin ulkopuolelta lähtevät vedot menevät suhteellisen harvoin maaliin. Ensin João Klauss katkoi Antti Okkosen syötön, pyörähti Lucas Lingmanin ympäri, kuljetti pallon boksin reunalle ja veti pallon komeasti yläkulmaan. Myös HJK:n seuraava maali syntyi syötönkatkosta, kun Juha Pirinen sai pallon puolessa kentässä, syötti sen keskelle Eetu Vertaiselle, joka laukoi pallon vasempaan alakulmaan. 3–0-maali lähti sekin Vertaisen jalasta, tällä kertaa suoraan vapaapotkusta rangaistusalueen kaaren takaa.

xG

Klubi-pelaajista eniten laukoivat Klauss, joka yritti maalintekoa neljästi, ja Vertainen kolmella maalintekoyrityksellään. RoPS:lta eniten maalintekoyrityksiä oli Okkosella ja Erfan Zenelillä, molemmilla kaksi.

HJK syötti ottelussa 469 kertaa, joista omille meni 82 %. RoPS:lla syöttöjä oli 458, ja ne menivät perille niin ikään 82 prosentin tarkkuudella. Klubin pelaajista eniten syöttöjä oli Pirisellä (59 kpl/83 %), Jordanilla (56/88 %) ja Hannu Patrosella (53/77 %). HJK:n yleisin syöttökombinaatio oli Sebastian Dahlströmin ja Jordanin välillä, he syöttivät yhteensä 18 kertaa toisilleen. RoPS-pelaajista eniten syöttivät Jems Geffrard (72/88 %), Lucas Lingman (56/82 %) ja Juuso Hämäläinen (52/87 %).

Vaikka pallonhallinta olikin HJK:lla, oli kotijoukkueen vaikea päästä RoPS:n rangaistusalueen sisälle. Kun keskimäärin HJK on tällä kaudella syöttänyt 35 syöttöä vastustajansa boksiin (49 % omille) ottelua kohden, niin rovaniemeläisiä vastaan syöttöjä lähti yhteensä vain 16, joista vain neljä (25 %) onnistuneesti. Toisaalta 1–0-maalin synnyttyä Klubin ei tarvinnutkaan enää turhan innokkaasti hyökätä vastustajan maalia kohti. Kuudestatoista RoPS:n boksiin menneestä syötöstä yhdeksän syntyi ennen ottelun ensimmäistä maalia, ja toisella jaksolla enää vain kuusi.

HJK:n voitto tarkoittaa sitä, että mestaruuden varmistamiseen vaaditaan vain yksi piste jäljellä olevista viidestä ottelusta. Vaihtoehtoisesti jos RoPS kärsii vielä yhdenkin pistemenetyksen, tulee mestaruus toista kertaa putkeen Helsinkiin. HJK:n pistekeskiarvo on tällä hetkellä 2,32, ja jos tahti jatkuu samanlaisena kauden loppuun, on se lähellä kauden 2017 pistesaldoa, 76 pistettä (2,30 pistettä/ottelu).

 

Haetaan tilastodataa HJK vs RoPS…