37
Atom

Atomu Tanaka
Keskikenttä

  • Syntymäpäivä: 04/10/1987
  • Ikä: 36 vuotta
  • Pituus: 167 cm
  • Paino: 69 kg
  • Kansalaisuus: Japani

Lue tästä Atomin laaja haastattelu keväältä 2022.

Atom Tanaka on yksi Klubin pitkäaikaisimmista pelaajista ja kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista. Tämä japanilainen herrasmies  saapui Suomeen ja HJK:hon alun perin jo kaudeksi 2015, ja nykyinen sopimus kattaa kauden 2023. 167-senttinen japanilaisväkkärä on pelannut tiensä HJK-kannattajien sydämiin jalkapallotaitojensa lisäksi myös periksiantamattomalla taistelutahdollaan. Pelipaikaltaan Atom on lähtökohtaisesti hyökkäävä keskikenttäpelaaja, mutta pystyy tarvittaessa pelaamaan myös laitahyökkääjänä. Viime kaudella Atom nähtiin välillä myös alempana keskikentällä, niin sanotulla 8-paikalla.

Atom pelasi nuoruudessaan Maebashi Ikuei High Schoolin koulujoukkueessa opintojensa ohessa vuosina 2003–2005. Atom debytoi Japanin pääsarjassa Albirex Niigatan joukkueessa kauden 2005 lopussa päästen kentälle kahdessa ottelussa. Seuraavalla kaudella Atom kuuluikin jo synnyinkaupunkinsa joukkueen luottopelaajiin saaden vastuuta 22 ottelussa.

Hyvät otteet Albirex Niigatassa parin ensimmäisen vuoden aikana vakuuttivat myös Japanin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen managerin Yasushi Yoshidan, joka valitsi Atomin mukaan kesän 2007 MM-kisoihin. Japanin joukkueessa pelasi tuolloin myös muuan Mike Havenaar. Tanaka pelasi Japanin neljästä ottelusta kolme avauskokoonpanossa, mutta kisamatka tyssäsi neljännesvälierissä Tsekkiä vastaan. Tuossa ottelussa Atom syötti joukkueensa 2–0-johtomaalin.

MM-kisoja seuranneet kaudet olivat vaikeita, ja Atom rikkoikin 1000 pelatun minuutin rajan seuraavan kerran vasta kaudella 2011. Japanilaisen vastuu alkoi kuitenkin kasvaa vuosi vuodelta, ja mies pelasi Japanissa siihenastisen elämänsä parasta jalkapalloa – tehokkain kausi tuotti kaikki kilpailut mukaan lukien viisi maalia ja kymmenen maalisyöttöä vuonna 2013.

Kymmenen Japanissa vietetyn kauden jälkeen Atom suuntasi ensimmäistä kertaa urallaan pelaamaan ulkomaille. Helmikuun 10. päivänä vuonna 2015 HJK esitteli Atomin uusimpana pelaajahankintanaan, ja loppu on historiaa. Atom onnistui tekemään maalit sekä Liigacup- että Veikkausliigadebyyteissään, ja debyyttikausi tuotti lopulta keskikenttäpelaajalle kunnioitettavat 11 maalia ja 10 maalisyöttöä, kun otetaan huomioon kaikki kilpailut.

Atomin kahdella ensimmäisellä kaudella mestaruudet karkasivat muualle, mutta kaudella 2017 japanilaistaituri pääsi vihdoin juhlimaan Veikkausliigan mestaruutta. Kausi oli myös Atomin uran toistaiseksi tehokkain, kun hän kasasi kauden aikana seitsemän maalin lisäksi peräti 17 maalisyöttöä.

Kaudeksi 2018 Atom palasi takaisin kotimaahansa tehtyään sopimuksen Japanin pääsarjassa pelaavan Cerezo Osakan kanssa. Vaikka vastuu olikin vähäistä, pääsi Atom nostamaan joukkueen kanssa Japanin supercupin mestaruuspyttyä ja näin ollen saavutti ensimmäisen pokaalinsa Japanin maaperällä. Kauden aikana Atom pääsi myös debytoimaan Aasian mestareiden liigassa. Seuraavalla kaudella Atom sai jälleen enemmän vastuuta, mutta Cerezo Osaka jäi niukasti mestareiden liigan karsintaan oikeuttavien sijojen ulkopuolelle.

Maaliskuussa 2020 Klubin kannattajat saivat iloisia uutisia, kun HJK tiedotti tehneensä Atomin kanssa heinäkuun loppuun asti ulottuvan sopimuksen. Atomin paluu Suomeen ja Helsinkiin on ollut urheilullisesti onnistunut: Atom on voittanut HJK:n kanssa mestaruuden kaikilla kolmella kaudellaan ja osoittanut edelleen olevansa merkittävä osa joukkuetta.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
J1 League (Japanin pääsarja): 227 ottelua, 19 maalia, 19 syöttöä
Veikkausliiga: 119 ottelua, 23 maalia, 33 syöttöä


Japanin U20-maajoukkue: 8 ottelua, 1 maali, 1 syöttö