Minkälaista japanilainen ruoka on Suomessa, Atom Tanaka?

HJK:n japanilaistaiteilija aikoo tehdä tulevalla kaudella viisi kaukolaukausmaalia ja harkitsee jäävänsä Suomeen peliuran jälkeen.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Tällä kertaa viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren ottivat japania taitavan toimittajan Heikki Valkaman tuekseen selvittääkseen kannattajien suosikin, Atom Tanakan, salaisuudet aamulla ennen treenejä pidetyssä haastattelussa.

Card 37 Atom

Minkälainen persoona olet, Atom?

En ole yleensä kovin puhelias, mutta ottelussa luonteeni muuttuu paljon.

Luuletko, että sen takia olet sopeutunut myös Suomeen hyvin?

Samankaltaisuuden vuoksi on ollut helppo sulautua osaksi joukkuetta.

Mitkä ovat sitten suurimmat eroavaisuudet Suomen ja Japanin välillä?

Japanissa pelaajat ehkä hassuttelevat hieman enemmän pukukopissa ja pitävät hauskaa yhdessä.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Pidän koirista ja maalaamisesta. Käyn Bark-koirani kanssa kävelyillä ja vietän aikaa Helsingin eri kahviloissa. Viime aikoina en ole maalannut juuri mitään, mutta pitäisi taas aloittaa se. Kun aloitin maalaamisen, maalasin paljon koirien kuvia. Niiden maalaaminen tuntui luontevalta ja helpolta, joten päätin maalata niitä lisää. Olen maalannut paljon kuvia myös omasta koirastani.

Mitä suurelle yleisölle salaisia harrastuksia sinulla on? 

Varsinkin ensimmäisinä vuosinani Suomessa kävin tutustumassa muihin kaupunkeihin Helsingin ulkopuolella. Haluan tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja viedä sitä Japaniin. Tämän harrastuksen kautta olen päässyt tutustumaan erilaisiin paikkoihin sekä raportoimaan ja ottamaan kuvia niistä. En tiedä, voiko sitä kuitenkaan kutsua harrastukseksi. Tavallaanhan se on sellainen, mutta toisaalta suomalaisen kulttuurin vieminen Japaniin on muuttunut työn tapaiseksi.

Kun olin ensimmäisellä HJK-jaksollani, minulla oli Mini Cooper. Siitä tuli lempiautoni. Pidän niistä niin paljon, että aina kun näen Mini Cooperin, otan siitä kuvan ja julkaisen sen.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Olet asunut jo pitkään Suomessa, mitkä ovat lempipaikkojasi täällä? 

Kuusijärven sauna, Koli ja Saariselkä. Kävin Kolilla yhtenä kesänä, ja se oli hieno paikka. Saariselälle olen matkustanut useaan otteeseen, koska siellä näkee aina revontulia.

Missä päin Helsinkiä muuten asut?  

Töölössä Mannerheimintiellä nelihenkisen perheeni kanssa, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Bolt Areenalta. Perheeseen kuuluu vaimoni sekä poikamme ja tietysti myös koiramme Bark.

Onko Helsingissä japanilaisyhteisöä, joka helpotti sopeutumistasi Suomeen?

Itse asiassa on. Olen edelleen tekemisissä heidän kanssaan. Kun tulin tänne alun perin, sain heiltä apua ja neuvoja Suomessa elämiseen. He tulivat myös katsomaan pelejäni ja tänäkin vuonna on tarkoitus, että stadionilla olisi ”japanilaiskatsomo”.

Lempiruokasi Suomesta?

Lohikeitto ja korvapuusti!

Onko Suomessa myytävä japanilainen ruoka verrattavissa ”oikeaan” japanilaiseen ruokaan?  

On Suomessa hyviäkin paikkoja, joissa esimerkiksi japanilaiset tekevät sushia, mutta yleisesti japanilainen ruoka ei ole kauhean hyvää Suomessa. En käy niissä juurikaan syömässä – paitsi jos haluaa syödä hyvää sushia, Runeberginkadulla sijaitseva Wagocoro on hyvä paikka.

Mitä kaipaat Japanista, ruokaako?

Kombinia. Se on japanilainen pieni lähimarketti, josta saa käytännössä mitä tahansa – ruokaa, juomaa, eväitä, kaikkea! Ikään kuin kioski, mutta paljon parempi. Kombinissa pieneen tilaan on ahdettu kaikki japanilaisen ruuan ja juoman parhaimmisto.

Kuinka usein käyt Japanissa?

En ole päässyt käymään siellä pitkään aikaan koronan takia. En ole käynyt Japanissa kertaakaan vuoden 2020 jälkeen, kun palasin HJK:n paitaan. Aiemmalla HJK-visiitilläni kävin Japanissa yleensä kerran vuodessa. En siis kovin usein.

Mitä kaipaat Suomesta, kun olet Japanissa?

Saunaa! Japanilaiset saunat ovat kuivia, eivät samanlaisia ”löylysaunoja” kuin täällä. Suomalaiset saunat ovat kuitenkin viime aikoina yleistyneet Japanissa.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Oletko harkinnut, että jäisit peliuran jälkeen Suomeen?

Sitä on tullut mietittyä. Koska olen ensimmäinen Veikkausliigassa pelannut japanilainen, olisi tavallaan hienoa, jos pystyisin jäämään ja jättämään jälkeni tekemällä jotain kiinnostavaa. Tämä on kuitenkin vasta ajatuksen tasolla. Suomen kieltäkin pitäisi opiskella.

Olet iso nimi Suomessa, mutta seurataanko Japanissa pelejäsi täällä?

Kyllä. Etenkin entisten seurojeni kannattajat seuraavat tarkasti otteitani sosiaalisen median kautta.

Miten Veikkausliiga ja Japanin pääsarja (J1 League) eroavat toisistaan?

Japanissa on suuret stadionit ja paljon enemmän yleisöä. Tekonurmia ei ole ollenkaan, vain oikeita nurmia. Myös palkat ovat eri tasolla siellä.

Entä mikä on ollut urasi ikimuistoisin ottelu?

Täytyy sanoa, että vuoden 2016 IFK Göteborg -vieraspeli Eurooppa-liigan karsinnoissa. Se oli upea ottelu, mutta samalla se jäi mieleen myös negatiivisessa mielessä. Voitimme vieraskentällä pelatun ottelun ja olin hyvässä vireessä: tein ensimmäisen maalimme ja syötin toisen. Kuitenkin samalla kun syötin maalin, loukkaannuin ja jouduin olemaan pitkän aikaa sivussa. Pelistä jäi ristiriitaiset fiilikset.

Pelasit nuorempana alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, jäikö sieltä jotain muistoja?

Oli tietysti hieno kokemus päästä pelaamaan kansainvälisiä pelejä. Toisaalta pääsen nyt HJK:ssakin pelaamaan kansainvälisiä otteluita eurooppalaisia joukkueita vastaan. Se on samalla tavalla kiinnostavaa.

Sinulla on paljon kokemusta hienoista stadioneista, mutta mikä on hienoin?

Astanan stadion. Siellä oli valtava määrä yleisöä, joten vierasjoukkueena oli todella vaikeaa pelata. Meteli oli niin kova, ettei joukkuetoverien tai valmentajien ääntä kuullut.

Kuka on ollut paras pelaaja, jonka kanssa olet pelannut?

Ehdottomasti Alfredo Morelos!

Atom Tanaka, Alfredo Morelos - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka ja Alfredo Morelos

Entä haastavin vastustaja?

Kun pelasimme Olympiastadionilla Liverpoolia vastaan, heillä pelasi Philippe Coutinho. Hän on kaikista vaikein vastustaja, jonka olen kohdannut.

Pelaat lähes kaikkia hyökkäyspään pelipaikkoja, mutta mikä niistä on mieluisin?

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, koska siinä pääsee rakentamaan peliä eteenpäin, mutta myös osallistumaan puolustukseen. Keskikenttä on alue, jossa pääsee riistämään kakkospalloja ja puolustaessa prässäämään paljon.

Lopuksi haluaisimme kuulla tulevan kauden tavoitteesi?

Voittaa joukkueen kanssa tripla: Liigacup, Suomen Cup ja Veikkausliiga. Henkilökohtainen tavoitteeni on tehdä viisi maalia kaukolaukauksella!

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka juhlii Suomen Cupin voittoa 2017.