Oletko valmis täyttämään Lingmanin saappaat, Pyry Hannola?

Lappilainen keskikentän syöttömaestro seuraa vapaa-ajallaan tiiviisti hiihtoa ja unelmoi paluusta ulkomaille. 

Pyry Hannola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren haastattelivat Pyry Hannolaa Tallink Megastarin loungessa, kun joukkue oli palaamassa Suomeen helmikuisesta harjoitusottelusta Kalju FC:n vieraana. Pelinumeroon 8 Veikkausliigakauden alla vaihtava ”Pyrde” vastaili kaksikon kysymyksiin iloisella mielellä.

Olet pelannut HJK:ssa tähän saakka numerolla 88, mistä se tulee?  

Olisin halunnut kasin, mutta se oli varattu numeroa valitessa. Ajattelin, että 88 olisi hyvä korvike.  

Miksi juuri 8, oletko pelannut sillä aiemmin?  

Mielestäni se on vain siisti numero. Ei minulla ole sellaista uskomusta, että on ihan pakko olla jokin tietty numero.  

[Todettakoon tässä kohdin, että Hannolan haastattelu on tosiaan tehty hyvissä ajoin etukäteen. Numeroa 8 kantanut Bubacar Djaló on sittemmin siirtynyt pois HJK:sta, minkä vuoksi Hannola aloittaa Veikkausliiga-kauden tutulla numerolla 8.]

Numeroista puheen ollen, mikä on mieluisin pelipaikkasi keskikentällä?  

Kutonen tai kasi. Sillä kumpaa pelaan ei ole suurta merkitystä. Pystyn pelaamaan hyvin niitä molempia, mutta kymppipaikka ei ole yhtä mieluisa.  

Pyry Hannola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Ketä pelaajia seuraat, onko sinulla suosikkipelaajaa?  

Mesut Özil! Olen aina pitänyt Özilistä, vaikka hän ei ole saman pelipaikan pelaaja kuin minä itse.  

Vaikuttaisi teissä kuitenkin jotain samaa olevan, kun olette molemmat taitavia vasureita?  

Niin no, ehkä meissä jotain samaa on. Tykkään myös paljon Toni Kroosista. Yritän katsoa juuri sellaisia keskikenttäpelaajia, joilta voin ottaa oppia omaan pelaamiseen. Katsoessani jalkapalloa yritän seurata aina oman pelipaikkani pelaajia ja analysoida, mitä he kentällä tekevät.  

Seuraatko sitten paljon jalkapalloa tai katsotko muita lajeja?  

Enimmäkseen hiihtoa. Seuraan sitä tiiviisti, katsoin Tour de Skin ja olympialaisissakin kaikki matkat. Katson jalkapalloakin, mutta varsinkin kauden aikana kaikki pyörii niin vahvasti futiksen ympärillä, että vapaa-ajalla haluaa tehdä muitakin juttuja.  

Mihin viet ajatuksiasi vapaa-ajalla?   

Kuuntelen paljon musiikkia ja katselen sarjoja. Tykkään myös vaan hengailla, ihan perusjuttuja siis.   

Matti Peltola sanoi, että kunhan sinulle ei anna kopissa dj-vastuuta, niin kaikki on hyvin. Mitä mieltä tuosta väitteestä?  

Matti itse kuuntelee jotain ranskalaista musiikkia, josta kukaan muu ei saa mitään tolkkua. Tykkään tosi paljon suomalaisista biiseistä. En oikeastaan tällä hetkellä kuuntelekaan mitään muuta kuin kotimaista. Kuuntelen räppiä ja R&B:tä. Ei sillä genrellä ole niin väliä, kunhan se kuulostaa hyvältä.   

Pyry Hannola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Olet kotoisin Rovaniemeltä. Oletko syntynyt siellä?  

Joo, olen. Vanhempani asuvat siellä edelleen. Ei minulla ollut oikeastaan mitään linkkiä tänne Helsinkiin, ennen kuin tulin HJK:hon ja muutin Kalliossa sijaitsevaan kaksiooni.  

Mitä kaipaat Rovaniemeltä?  

Hyvä kysymys. Lähinnä perhettäni, en välttämättä niinkään Rovaniemeä kaupunkina. Enemmän se on sitä, että perhe ja läheiset asuvat siellä. Rovaniemi on – ja tulee aina olemaan – kotini.  

Käytkö usein siellä tai perheesi täällä etelässä?  

Se on molemminpuolista. Nykyään käyn Rovaniemellä harvemmin, mutta jos on pidempi loma, vietän ainakin osan lomastani siellä. Siellä asuu edelleen jonkin verran lapsuudenystäviä, vaikka monet ovat muuttaneet opiskelemaan muihin kaupunkeihin.  

Puhutko lapin murretta?  

Osaan, mutta en ole pitkään aikaan puhunut, niin se taito on vähän kadonnut.  

Mitä ajatuksia RoPS:n nykytilanne herättää?  

Onhan se todella kurjaa nähdä, missä jamassa seura on nykyään – se on kuitenkin kasvattajaseurani. RoPS on todella iso juttu rovaniemeläisille, toivottavasti se palaa vielä jonain päivänä vanhalle tasolleen.  

Pyry Hannola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Debytoit aikanaan Veikkausliigassa historian toiseksi nuorimpana pelaajana. Minkä ikäisenä siirryit Tanskaan?  

Olin 15-vuotias, kun pelasin muutaman matsin Veikkausliigaa sekä Suomen Cupia, minkä jälkeen siirryin Tanskaan. Siellä olin kolme vuotta ja sitten tulin tänne HJK:hon.  

Kerro vähän Tanskan vuosista. Millaista siellä oli?  

En kadu päätöstäni lähteä sinne, sillä se oli siinä tilanteessa oikea ratkaisu. Pääsin pelaamaan hyvien pelaajien kanssa ja kokemaan kovatasoisia kansainvälisiä otteluita – nyt sitä sitten ollaan tässä. On kuitenkin turha miettiä liikaa menneitä. Muistelen hyvällä niitä aikoja ja olen kiitollinen FC Midtjyllandille siitä mahdollisuudesta. Haluan jonain päivänä takaisin ulkomaille pelaamaan.  

Pääsitkö ikinä pelaamaan edustusjoukkueessa?  

En päässyt pelaamaan virallisia otteluita edustusjoukkueessa. Treenasin heidän kanssaan ja pääsin kentälle joissain harjoitusotteluissa. Meillä oli silloin hyvä suomalaisedustus, kun myös Kaan Kairinen, Markus Halsti ja Tim Sparv pelasivat Midtjyllandissa.  

Pyry Hannola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Kai Meriluoto ja Pyry Hannola, HJK vs Inter 4.11.2020.

Siirryit Tanskasta HJK:n paitaan. Miten päädyit juuri Klubiin?  

Olin juuri täyttänyt 18 ja halusin päästä pelaamaan miesten pelejä. Halusin näyttää, että pystyn pelaamaan niitä. Harkitsin paluuta Suomeen ja ensimmäisenä mieleen tuli tietysti HJK. Se oli paras vaihtoehtoni, niinpä päädyin tänne.  

Minkälaisia eroja Klubin ja Midtjyllandin olet huomannut?  

Melko samanlaista se loppupeleissä on, arjessa ei ole oikeastaan mitään eroja, jotain pieniä juttuja ehkä. Midtjyllandissa tosi moni asia perustuu dataan, mutta ei pelaajilla ole käytännössä tietoa, miten se vaikuttaa. Erikoistilanteita käytiin tosi paljon läpi, ne olivat isossa roolissa. Futaajan arki on molemmissa seuroissa todella laadukasta ja ammattimaista.  

Viime kautesi meni lainalla Seinäjoella. Se taisi mennä osaltasi aika hyvin?  

No joo! Se oli hyvä ratkaisu, koska pääsin pelaamaan kaikki pelit avauksessa. Kokonaisuudessaan se oli hyvä vuosi minulle – näin pärjääväni hyvin, ja pääsin tekemään omaa juttuani.  

Pelaat myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, jossa on tällä hetkellä kova kilpailu juuri sinun pelipaikallasi. Mitä ajatuksia maajoukkueesta?  

Kyllä, siellä on hyviä pelaajia ja kilpailu on kovaa. Olen päässyt pelaamaan avauksessa ja maaottelut ovat aina hyviä näyttöpaikkoja pelaajille. Lisäksi siitä saa lisää itseluottamusta, kun huomaa pärjäävänsä myös maajoukkueessa. 

Olet nyt varmasti entistä valmiimpi taistelemaan paikasta Klubissa, ja jotkut ehkä odottavat sinun täyttävän Lucas Lingmanin saappaat. Koetko olevasi valmis siihen?

Niin no, vaikea sanoa. En pysty kontrolloimaan sitä, mitä muut minusta ajattelevat ja minulta odottavat. 

Pyry Hannola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Pyry Hannola ja pysti vuoden 2020 mestaruusjuhlissa 4.11.2020.