Tilastoraportti: Tiukka derby päättyi pistejakoon

Stadin derbyt ovat olleet Veikkausliigassa tasaisia kaudesta 2015, jolloin HIFK nähtiin ensimmäistä kertaa pääsarjatasolla yli neljäänkymmeneen vuoteen, ja tasaista oli tälläkin kertaa. Molemmat joukkueet onnistuivat maalinteossa kertaalleen, tuloksena pistejako.

HJK ja HIFK ovat nyt pelanneet kymmenen viimeistä Stadin derbyä varsin tasaväkisesti. HJK:lla on otteluista kolme voittoa, HIFK:lla yksi ja peräti kuudesti on päädytty tasatulokseen. Tasaisuudesta kertoo sekin, että vain kertaalleen jommankumman voittoon päättynyt ottelu on otettu yli yhden maalin erolla. Tämä tapahtui kaudella 2017 HJK:n voitettua HIFK:n maalein 2–0.

Ottelun alku oli vähän yllättäenkin HIFK:n hallussa. Ensimmäisen vartin aikana pallo oli 56-prosenttisesti punapaidoilla, minkä jälkeen HJK otti pallosta enemmän kontrollia. Koko ottelun pallonhallinta meni lopulta 59-prosenttisesti HJK:lle.

HJK v HIFK - xG-kuvaaja

Ensimmäisellä jaksolla HJK sai aikaiseksi vain yhden laukauksen, kun Harmeet Singh yritti maalintekoa kaukaa rangaistusalueen rajan takaa. Yhteensä Klubi ampui ottelussa yhdeksän laukausta, joista kolme maalia kohti. Yksikään HJK-pelaaja ei laukonut palloa useammin kuin kerran, vaan maalintekoyritykset jakaantuivat yhdeksälle eri pelaajalle. HIFK:lla maalintekoyrityksiä oli kymmenen, joista neljä meni kohti maalia. HIFK:lta eniten laukoi Jakob Dunsby, joka ampui viisi kertaa, niistä kerran kohti HJK-maalia.

Molemmat joukkueet saivat luotua ottelussa pari vaarallista ja maaliodotusarvoiltaan hyvää maalipaikkaa. Ensimmäinen niistä syntyi muutama minuutti tauon jälkeen, kun Akseli Pelvas laukoi pallon maaliin Eldersonin jatkettua pallon Nikolai Alhon keskityksestä maalin edustalle. Jo heti seuraavalla minuutilla HIFK:n Erikson Carlos pääsi nokikkain Maksim Rudakovin kanssa, mutta Klubi-maalivahti torjui laukauksen jaloillaan.

Seuraava vaarallinen maalipaikka syntyi Faith Friday Obilorille, joka pääsi yrittämään maalintekoa kulmapotkun jälkitilanteesta vain muutaman metrin päästä maaliviivasta, mutta Obilor ei saanut palloon kunnon osumaa, ja lopulta pallo pomppi maalitolpan väärältä puolelta ohi. HIFK:n seuraava hyvä maalipaikka tuotti tulosta Erikson Carlosin jatkettua päällään kulmapotkun jälkitilanteen maaliin. Ottelun lisäajalla HJK-hyökkääjä Marco Bueno oli vielä lähellä avata kauden maalitilinsä, mutta Alhon keskityksestä lähtenyt pusku maalialueen viivalta meni lopulta ohi maalin.

HJK vs HIFK - Laukaukset ja syötöt -kuvaaja

Klubi syötti derbyssä vähemmän kuin kertaakaan aiemmin tällä Veikkausliiga-kaudella, 509 syöttöä, kun kauden neljässä ensimmäisessä ottelussa HJK on keskimäärin antanut 699 syöttöä. Perille syötöistä meni 84 %. HIFK:lla syöttöjä oli 304, ja ne menivät omille 75-prosenttisesti.

Vaikka HJK syöttikin alkukautta vähemmän, johtui se suurelta osin siitä, että pallo oli aiempia otteluita vähemmän pelissä. Tiistain ottelussa pallo oli jommankumman joukkueen hallussa 48 minuuttia ja yhden sekunnin, kun Klubin kauden aiemmissa otteluissa pallo oli ollut pelissä keskimäärin 58 minuuttia ja 44 sekuntia. HJK syötti HIFK:ta vastaan keskimäärin 17,9 syöttöä minuutissa, kauden aiempien ottelujen keskiarvo on ollut 17,4 syöttöä minuutissa.

HIFK:n prässi teki jälleen HJK:n pelinavaamisen vaikeaksi, kahden edellisen ottelun (SJK ja KuPS) tapaan. HJK menetti pallon omalla kenttäpuoliskollaan koko ottelussa 16 kertaa, ja HIFK katkoi 15 HJK-pelaajien syöttöä HJK:n puolustusalueella. Oman alueen pallonmenetyksiä ja syötönkatkoja ei tullut ihan yhtä paljon kuin SJK:ta (25 pallonmenetystä/23 syötönkatkoa HJK:n puolustusalueella) tai KuPS:aa (21/23) vastaan, mutta enemmän kuitenkin kuin kahdessa kauden avanneessa kotiottelussa.

HJK vs HIFK - ohitukset ja kaksinkamppailut -kuvaaja

Ohitusyrityksiä Klubi-pelaajilla oli enemmän kuin yhdessäkään kauden aikaisemmassa ottelussa, yhteensä 37, ja ne onnistuivat 59-prosenttisesti. Eniten vastustajiansa yritti kuljettamalla ohittaa Alho, Lassi Lappalainen ja Ivan Tarasov, kukin kahdeksan kertaa. Näistä kolmesta parhaiten ohitusyrityksissään onnistuivat Lappalainen ja Tarasov, jotka molemmat pääsivät ohittamaan vastustajansa kuudesti.

Lähde: InStat