Naisten päävalmentaja Maria Virolainen: pääsemme aloittamaan puhtaalta pöydältä

HJK:n naisten tuore päävalmentaja Maria Virolainen palasi tänä syksynä jälleen edustusjoukkueen valmennukseen. Virolainen oli mukana naisten edustuksessa viimeksi vuonna 2008, jolloin hän toimi joukkueessa Jarmo Österlundin apuna. Parivaljakko on nyt neljän vuoden jälkeen jälleen HJK:n naisten ruorissa, tällä kertaa päävastuu joukkueesta on Maria Virolaisella.

Nykyinen organisaatio ei suinkaan ole millään tavalla uusi Marialle. Hän valmensi edellisellä kaudella naisten Ykkösessä Klubi 09:ää, jonka lisäksi hän toimi 96-syntyneiden Helsingin aluejoukkueen valmentajana ja oli myös 19-vuotiaiden maajoukkueen matkassa. Virolainen tuntee HJK:n nuoremman kaartin erinomaisesti ja se on vahvuus uutta joukkuetta rakentaessa. HJK on menettänyt lukuisia pelaajia viime kauden ryhmästä, sillä uusiin seuroihin tiensä ovat löytäneet Jaana Lyytikäinen (ÅU), Tiina Saario (ÅU), Marianna Tolvanen (FC Honka), Kati Hakala (FC Honka), Nora Heroum (FC Honka), Vera Varis (FC Honka) ja Emma Koivisto (FC Honka). Valmentaja näkee tilanteessa mahdollisuuden aloittaa työ puhtaalta pöydältä.

  • Mä en ole siitä stressiä ottanut vielä, sillä tiedän, että PK-seutu on täynnä hyviä liigapelaajia. Meidän tehtävä on nyt etsiä pelaajat, jotka meille sopivat hyvin. Meillä on paljon neuvotteluja käynnissä. Se on tietenkin valitettavaa, jos tulee paljon muutoksia, mutta näen siinä myös jotain positiivistakin. Me saadaan lähteä kauteen puhtaalta pöydältä ja tehdä tästä minun ja Jarmon näköinen joukkue. Samalla siinä lähtee ne menneen kauden leimat ja rasitukset. Tottakai, jos meiltä lähtee viisi maajoukkuepelaajaa, niin yhtä hyviä yksilöitä on vaikea löytää. Joukkueena me voimme kuitenkin olla yhtä hyviä, päävalmentaja Maria Virolainen linjaa.

  • Se on selvä, että kun valmentaja vaihtuu niin myös pelaajia vaihtuu. Meillä on vielä hyviä pelaajia, joista sitten nähdään, voiko heistä tulla avainpelaajia. Penkiltä ja reserveistä löytyy myös pelaajia, jotka on valmiita ottamaan sen roolin. Me uskotaan, että HJK on hyvä seura sellaisille pelaajille, jotka ovat valmiita menemään eteenpäin, Maria sanoo.

Naisten reservijoukkue Klubi 09:ää luotsaa tulevalla kaudella Virolaisen viime kauden valmentajapari Mikko Hampaala. Maria arvelee yhteistyön jatkuvan edelleenkin tiiviisti ja näkee HJK:n juniorityön voimavarana, josta seuran naisjalkapalloilu hyötyy suuresti.

  • Mikko Hampaala on divarin ykköskoutsina nyt, joten voimme keskustella pelaajista avoimesti hänen kanssaan. Jos tulee tarvetta jonkin pelipaikan pelaajalle, niin tunnen heidät jo valmiiksi. Toivon, että se on se punainen lanka HJK:ssa, että voidaan tuoda pelaajia liigajoukkueeseen. Se on yksi mahdollisuus palata takaisin huipulle, jos meillä ei ole resursseja hankkia ulkomailta vahvistuksia.

Valmentaja myöntää, että uusille pelaajille on tarvetta joukkueen riveissä. Jokaiseen linjaan on saatava vahvistusta.

  • Yhden sellaisen johtajatyypin haluaisin. Joukkueen pitää hoitaa se homma yhdessä kentällä, mutta se vaatii sen, että on siellä on myös ”liideri”. Puolustuslinjan ja keskikentän pelaajalle on tarvetta myös. Puolustukseen etenkin tarvitaan vahvistusta, sillä viime kaudella ei niille paikoille ollut liikaa pelaajia. Yksi toppari ja yksi hyökkääjä on varmasti hakusessa. Meidän täytyy löytää myös kaksi maalivahtia. Meillä on pari erinomaista junnumaalivahtia, mutta tarvitsemme selkeän ykkösmaalivahdin. Maalivahtejakin on kyllä neuvotteluissa tällä hetkellä, Virolainen valaisee pelaajatilannetta.

Viime kaudet HJK on jäänyt kultamitalisijan ulkopuolelle, mutta on kuitenkin pystynyt kilpailemaan tiivisti mestaruuspytystä loppumetreille asti. Kausi 2012 oli selkeämmin kahden kauppa, mutta monien iloksi kilpailu sarjassa oli edellisvuotta kovempi. Maria muistuttaa, ettei tulevallakaan kaudella yhteenkään otteluun voi lähteä heikolla asenteella. Jokainen piste lasketaan kauden päätteeksi.

  • Tuloksellisesti muut joukkueet eivät olleet niin paljoa perässä. Häntäpään jengit voivat voittaa kärkijoukkueita ja se tuo hyvää kilpailullisuutta. Maajoukkue pärjää tällä hetkellä hyvin ja se jotenkin heijastuu myös Naisten Liigaan. Hyvä joukkuehan HJK:kin on ollut viime vuosina. Lähellä se mestaruus on ollut usein, lukuunottamatta kulunutta kautta. Ihan ratkasevissa asioissa ei ole natsannut. Nyt on tullut mukaan muita joukkueita, jotka on panostanut joukkueeseen mestaruusmielessä, esimerkiksi Åland United ja PK-35.

Maria Virolainen tähtää tehokkuuteen 

Viime kaudella Klubi osoitti pystyvänsä pelaamaan vahvaa peliä etenkin puolustuspäässä. Joukkue päästi 27:ssa ottelu vain 21 maalia ja oli sarjasijoituksensa mukaisesti kolmanneksi paras oman maalinsa puolustamisessa. Oma maalinteko oli toisinaan kuitenkin hieman kiven alla. Päävalmentaja Maria Virolainen haluaa luoda monipuolisen hyökkäyspelin tulevalle kaudella, jossa nopeilla hyökkäyksillä on oma paikkansa.

  • Maalinteko on taitokysymys ja erityisesti paikkojen luominen on tärkeää. Jos maalinteko tökkii, pitää kysyä minkälaisia tilanteita joukkue luo. Tilastollisesti jalkapallossa suurin osa maaleista tulee muutaman syötön jälkeen. Pitää uskaltaa kontrolloida peliä, mutta haluan, että löydämme sen nopean puolen jalkapallosta silloin, kun tilanne vaatii. Uskon siihen tehokkuuteen.

HJK:n naisten valmennus on kokenut tänä syksynä lähes täydellisen remontin. Maria Virolainen ja Jarmo Österlund tuovat Klubin valmennukseen mukaan Riikka Viitasen (fysiikkavalmentaja), jonka lisäksi viime kauden naisten joukkueesta tuttu Jari Mutikainen täydentää valmennusryhmää yksilöpainoitteisella otteellaan.

  • Mä oon valinnut sen (valmennusryhmän) sillä perusteella, että haluan sellaisen kokonaisuuden, jossa kaikilla on joku poikkeuksellinen ominaisuus ja vahvuus valmennuksessa. Jarmon osalta tiedän, että hän on erittäin hyvä kehittämään peliä, etenkin pallollista peliä. Jarmolla on erinomainen näkemys pelistä ja kyky kertoa pelaajilla mitä me halutaan. Se on se Jarmon vahvuus, jota me pyritään hyödyntämään. Riikka on fyysisen puolen valmentaja. Hänellä on monen vuoden kokemus asiasta ja hän tuntee futiksen ja miten voimaharjoittelu siihen liitetään. Mutikainen on osiltaan mukana valmennuksessa ja keskittyy pelaajan henkilökohtaiseen tekemiseen ja antaa palautetta siitä. Haluan, että me tehdään yhdessä tää homma, Maria kertoo.

Ennen tulevaa kautta on sovittu jo muutamia harjoitusotteluja. Joukkue pelaa ainakin yhden kansainvälisen ottelun tänä vuonna.

  • Me saadaan vasta joulukuun ekalla viikolla Talin vuorot. Kontakteja on ollut jo, mutta poikia vastaan pelataan ainakin varmasti. Me ollaan menossa Kokkolaan pelaamaan helmikuussa. Vastassa on ainakin Kokkola F10 ja Damallsvenskan-joukkue Piteå. Se (kansainvälinen ottelu) oli yksi ihan ehdoton juttu, että me halutaan järjestää jotain sellaista. Kuulin Kokkolan valmentajalta tästä ja sanoin heti, että haluamme mukaan, Maria sanoo.