Mikä Silkeborg IF? – Tutustu HJK:n seuraavaan vastustajaan
HJK kohtaa Tanskan Superliigan viime kauden kolmosen Eurooppa-liigan viimeisellä karsintakierroksella. Otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigaan ja häviäjä pelaa Konferenssiliigassa. Kumpikin olisi historiallinen saavutus Klubin tanskalaisvastustajalle.
HJK vs Silkeborg
To 18.8.2022 klo 19:00
UEFA Europa League – Bolt Arena
Otteluisäntä: Foodora »
Mikä Silkeborg IF?
HJK:n seuraava vastustaja Silkeborg IF on Tanskan Superliigan viime kauden kolmonen. Noin 50 000 asukkaan Silkeborgista Jyllannista, läheltä Tanskan maantieteellistä keskipistettä, kotoisin oleva seura perustettiin 1917. SIF pelasi varhaiset vuotensa Jyllannin korkeimmilla sarjatasoilla, kunnes se nousi 1960-luvulla ensin visiitille Tanskan 3. divisioonaan ja sitten 2. divisioonaan, jossa se pelasi suurilta osin seuraavat parikymmentä vuotta.
Seuran toiminta ammattimaistui 1982, kun perustettiin osakeyhtiö SIF Fodbold Support A/S. Sen seurauksena Silkeborg IF nousi ensimmäistä kertaa Tanskan pääsarjaan vuonna 1987. Seuraava vuosikymmen oli seurahistorian menestyksekkäin: SIF voitti Tanskan Superliigan 1993–94, tuli hopealle 1997–98 sekä pronssille 1994–95 ja 2000–01. Lisäksi joukkue voitti Tanskan Cupin vuonna 2001.
Silkeborg IF ei ole koskaan päässyt Euroopassa lohkovaiheeseen, mutta seura voitti vuoden 1996 Intertoto Cupin, joka oli UEFAn kesäisin järjestämä seurajoukkuekilpailu joukkueille, jotka eivät olleet päässeet Mestarien liigaan tai UEFA Cupiin. Juutit olivat kaikista lähimpänä lohkovaihetta Euroopassa kaudella 1994–95, kun SIF hävisi Mestarien liigan viimeisellä karsintakierroksella Kiovan Dynamolle yhteismaalein 1–3.
90-luvun SIF:iä ja HJK:ta yhdistää ruotsalaisvalmentaja Bo Johansson. ”Bosse” valmensi Silkeborgin seurahistorian ensimmäiseen ja ainoaan Tanskan mestaruuteen kaudella 1993–94, minkä jälkeen muutti Helsinkiin kaudeksi 1995. Klubin kolmanneksi tuolla kaudella johdattanut Johansson siirtyi vuoden mittaisen pestin jälkeen Tanskan maajoukkueen peräsimeen Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi pestatun Richard Møller Nielsenin tilalle.
Silkeborg IF putosi kauden 2003 päätteeksi Tanskan Superliigasta 1. divisioonaan mutta palasi pääsarjaan heti seuraavalla kaudella. Tuosta hetkestä lähtien SIF:iin on voinut viitata jonkinlaisena hissijoukkueena. Viimeisen 20 kauden aikana se on pelannut 13 kautta pääsarjassa ja seitsemän kautta Tanskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Varsinkin 2010-luku oli tuulista aikaa: SIF tippui pääsarjasta viimeisen yhdeksän kauden aikana peräti neljä kertaa mutta nousi jokaisella kerralla välittömästi takaisin maan korkeimmalle sarjatasolle.
Tällä hetkellä Silkeborgin IF elää uutta nousua. Juutit nousivat Tanskan Superliigaan kauden 2020–21 päätteeksi ja seuraava kausi 2021–22 oli Silkeborgille menestys. Joukkue saavutti sarjanousijana Tanskan liigan runkosarjan kuudennen sijan, jolla irtosi viimeinen paikka ylemmässä loppusarjassa. SIF:n loppukausi oli tuloksellisesti loistava, ja joukkue kampesi itsensä lopulta kolmanneksi. Nyt Silkeborg IF:n tuhkimotarina jatkuu Euroopassa HJK:ta vastaan, kun otteluparivoitolla on tarjolla paikka Eurooppa-liigassa.
Vaikka kotimaassaan menestynyt Silkeborg oli vakiokävijä eurokarsinnoissa kulta-aikoinaan, ei joukkue ole pelannut karsintapelejä yli 20 vuoteen: viimeksi silkeborgilaiset nähtiin eurokentillä syksyllä 2001, jolloin espanjalainen Real Zaragoza osoittautui liian vahvaksi vastustajaksi UEFA Cupin ensimmäisellä karsintakierroksella.
Miten Silkeborg IF pelaa?
Silkeborg IF:n hyvä vire näyttää jatkuvan myös tällä kaudella. Joukkue on pelannut heinäkuun puolessa välissä alkaneessa Tanskan Superliigassa viisi ottelua ja on sarjataulukon toisena kymmenellä pisteellä. SIF jäi avauskierroksella nihkeään 2–2-tasapeliin sarjanousija Lyngbyä vastaan. Seuraavilla kolmella kierroksella kaatui suuria tanskalaisseuroja: aluksi Midtjylland vieraissa 3–1 ja sitten kotona Bröndby (2–0) sekä Aalborg (3–1). SIF kärsi ensimmäisen tappionsa viimeisellä ottelukierroksella ennen HJK-otteluparia, kun joukkue hävisi paikalliskamppailun 0–2 Viborgille vieraissa.
Silkeborgia valmentaa 60-vuotias Tanskan ex-maajoukkuetoppari Kent Nielsen. Vuonna 1992 Euroopan mestaruuden voittanut Nielsen on kuuleman mukaan ”vanhan liiton” valmentaja, joka luottaa enemmän silmäänsä kuin analytiikkaan. SIF:n nousu henkilöityy vahvasti heinäkuusta 2019 asti joukkuetta valmentaneeseen Nielseniin. Tanskalaiskoutsin ensimmäinen kausi Silkeborgissa päättyi putoamiseen Tanskan Superliigasta. Seurassa kuitenkin luotettiin Nielseniin – loppu on historiaa.
Silkeborg IF:n nykyinen nuorista tanskalaispelaajista rakentunut runko on ollut seurassa koko Nielsenin aikakauden, mutta vastuuta he alkoivat saada toden teolla 1. divisioona kaudella 2020–21. Sarjanousun jälkeenkin kokoonpano on säilynyt samanlaisena. Tanskan Superliigassa verrattain pienellä budjetilla operoiva SIF pyörittää arkea ohuella kokoonpanolla: joukkue peluutti viime kaudella pienimmän määrän pelaajia ja teki vähiten vaihtoja koko liigassa. Silkeborg IF:n kokoonpano on ollut edellisillä kausilla vakio.
Joukkue on saatu pidettyä hyvin kasassa myös tämän kauden alla. Ainoa menetys vakioavauksesta on Silkeborg IF:n oma kasvatti Rasmus Carstensen. 21-vuotias oikea laitapakki siirtyi belgialaiseen KRC Genkiin kolmella miljoonalla eurolla. Pitkän aikaa kasassa pysyneen rungon ansiosta pelaajat sopivat Nielsenin pelisysteemiin täydellisesti: hyvin valmennetut pelaajat osaavat juuri sen, mitä heiltä vaaditaan.
SIF pelaa viehättävää mutta tehokasta syöttöjalkapalloa. Viime kaudella joukkue antoi eniten syöttöjä Tanskan Superliigan parhaalla syötön onnistumisprosentilla. Hyökkäyksessä Silkeborg IF etenee linja kerrallaan ja pyrki hyödyntämään vastustajan jättämiä tiloja. Paikan tullen juutit hyökkäävät myös nopeasti ja suoraviivaisesti tanskalaiseen tyyliin. Puolustussuuntaan SIF on kurinalainen ja työteliäs joukkue: sille vihellettiin vähiten rikkeitä ja keltaisia kortteja viime kauden Superliigassa.
Nielsenin joukot pelaavat 4–3–3-muodostelmassa. Keskikentällä on yläkolmio, jonka pohjalla on syvällä pelaava keskikenttäpelaaja – yleensä Mark Brink. Laitalinkit Nicolai Vallys ja Sebastian Jörgensen leikkaavat sisään ja laitapakit nostavat korkealle leveyden pitäen. Hyökkäyspäässä keskellä häärii kookas Nicklas Helenius, jolle pelataan kuitenkin vähemmän korkeita keskityspalloja kuin voisi kuvitella – SIF pyrkii pitämään pallon maassa tyylilleen uskollisena.
Keitä seurata?
11# Niclas Helenius
Ulkomailla Aston Villassa ja SC Paderbornissa siipiään aikanaan testannut Helenius on tehnyt kotimaassaan Tanskassa pitkän ja maalirikkaan uran. Tanskan Superliigassa vyölle on tullut 294 ottelua, joissa on syntynyt 90 maalia. Nyt 31-vuotias keskushyökkääjä elää uutta kevättä Silkeborgin paidassa, jossa Helenius voitti maalipörssin 17 osumallaan viime kauden päätteeksi.
196-senttinen järkäle on monipuolinen maalintekijä, joka luottaa useimmiten vahvempaan oikeaan jalkaansa. Maalikuninkaan 17 osumasta kymmenen syntyi oikealla jalalla, yksi vasemmalla jalalla, neljä päällä ja kaksi rangaistuspotkusta.
Ovela ja vaarallinen boksikärki on jatkanut kauden siitä, mihin viime kaudella jäi: hän on neljällä maalillaan sarjan maalitilaston jaetulla kärkipaikalla. Helenius on toiminut myös Silkeborgin kapteenina Gustav Dahlin loukkaannuttua viime lokakuussa.
7# Nicolai Vallys
Isokokoinen vasen laituri liittyi Silkeborg IF:ään heinäkuussa 2019, kuten päävalmentaja Kent Nielsen. 25-vuotiasta tanskalaista voisi kuvailla myöhäisherännäiseksi: Vallys siirtyi Silkeborgiin Tanskan 2. divisioonan FC Roskildestä 22-vuotiaana eikä hänellä ole tilillään nuorten maaotteluita. Nyt Tanskan isot seurat ovat viime kaudella Superliigan syöttötilaston voittaneen laitalinkin perässä.
Syöttöpörssin voitto irtosi viime kaudella kymmenellä syötöllä. Lisäksi Vallys sai nimiinsä kymmenen maalia. Kausi 2022–23 on alkanut vakuuttavasti, kun viidessä ottelussa on syntynyt kaksi maalia sekä syöttöä. Vasemmalla linkkinä pelaava Vallys leikkaa hyökätessä sisään vahvemmalle oikealle jalalleen ja on halukas sekä kyvykäs syöttäjä. 189-senttinen tanskalainen on hyvä löytämään joukkuekavereita boksista mutta osaa viimeistellä itsekin kliinisesti sinne saapuessaan.
27# Sebastian Jörgensen
22-vuotias Jörgensen ei ole saanut kaudelleen yhtä räjähdysmäistä starttia kuin kaksi yllä mainittua hyökkäyskolmikon jäsentä. Tällä kaudella neljässä ottelussa tehoja on syntynyt vain yhden maalisyötön verran. Silkeborg IF:n oman kasvatin kohdalla ei kuitenkaan kannata nukkua: viime kaudella Superliigassa syntyi 11 maalia ja yhdeksän maalisyöttöä. Vaikka syöttö- ja maalitittelit menivät Vallysille ja Heleniukselle, 183-senttinen oikea laituri on aivan yhtä tärkeä osa hyökkäyskolmikkoa.
Tanskan U21- ja U19-maajoukkueissa yhteensä viisi ottelua pelannut Jörgensen on vasenjalkainen ja leikkaa hyökätessä sisään, kuten SIF:ssä on tapana. Vikkelä laituri on äärimmäisen monipuolinen ja pystyy aiheuttamaan tuhoa eri keinoin. Peliälykkään Jörgensenin voi nähdä haastavan puolustuslinjaa tempokuljetuksin, pelaavan seinäpelejä boksin tuntumassa tai juoksevan linjan taakse tyhjiin tiloihin.
8# Stefán Teitur Thórdarson
Joukkueen tehomiesten ulkopuolelta silmällä kannattaa pitää 23-vuotiasta islantilaista kasipaikan pelaajaa. Islannin maajoukkuetta yhteensä 12 kertaa edustanut Thórdarson siirtyi kotimaansa ÍA Akranesista Silkeborgiin kaudeksi 2020. 189-senttinen keskikenttämies teki viime kaudella Tanskan Superliigassa kaksi maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä. Alkaneella kaudella tilille on merkitty yksi syöttö.
Thórdarson on laadukas kahden suunnan keskikenttäpelaaja mutta omaa yhden erikoispiirteen, jonka kanssa HJK:n on oltava erityisen tarkkana: miehellä on tapana tehdä keskikentältä juoksuja puolustuslinjan selustaan.