Yhteiskuntavastuu

HJK kannattajia kentällä

HJK:N YHTEISKUNTAVASTUUOHJELMA

HJK on toiminut 110 vuotta suomalaisessa yhteiskunnassa urheilun ja kasvatustyön parissa. Urheiluseuran toimintaympäristö on vuosien varrella muuttunut. Ennen Suomen itsenäistymistä perustetun seuran tehtävät ovat monimuotoistuneet yhteiskunnan kehityksen myötä.

Tänä päivänä kilpailemme eurooppalaisten huippuseurojen joukossa, tarjoamme 3000 nuorelle harrastuksen lähellä kotia, olemme vahva toimija nais- ja tyttöfutiksessa, hoidamme Helsingin kaupungin kanssa iltapäiväkerhotoimintaa yli 400 koululaiselle ja olemme yksi Helsingin suurimmista kotouttajista.

Toimintamme koskettaa kymmeniä tuhansia ihmisiä Helsingin ja koko Suomen alueella. Olemme saavuttaneet paljon ja koemme, että meillä on velvollisuus ja iso rooli suomalaisen jalkapalloilun kehittäjänä yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

Kannamme vastuumme yhteiskunnallisena toimijana myös jalkapallon ulkopuolella.

Ohessa katsaus HJK:n toimintaan sosiaalisen vastuun, ympäristövastuun ja taloudellisen vastuun näkökulmista. Emme ole valmiita, mutta haluamme olla parempia joka päivä. Myös seuraavat 110 vuotta.

SOSIAALINEN VASTUU

Lastenoikeuksien toteutuminen
  • Tarjoamme hyvät puitteet jalkapallon harrastamiseen lähellä kotia ja pyrimme pitämään harrastuksen kulut pieninä. HJK toimii seuraavissa kaupunginosissa: Arabianranta, Kannelmäki, Laajasalo, Herttoniemi, Töölö, Munkkiniemi, Malmi, Lauttasaari, Itäkeskus. Tällä hetkellä seurassamme on noin 3000 harrastajaa.
  • Järjestämme iltapäiväkerhotoimintaa päivittäin 400 lapselle yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Haluamme olla tukemassa 1.-2. –luokkalaisten turvallista kasvua ja liikunnallista elämäntapaa. Kyseessä ei ole jalkapallokerho vaan toiminta sisältää ulkoilua, liikuntaa ja läksyjen tekoa ammattilaisten ohjauksessa.
Syrjäytymisen ehkäiseminen
  • Jalkapallo kuuluu kaikille. Haluamme tarjota säännöllisen harrastuksen ja joukkuepelaamisen riemua myös vammaisille. Ja tuoda vammaisuuden pelikentille ja osaksi koko seuran arkea, sinivalkoraitapaidoiksi muitten joukkoon. HJK:ssa on omat erityisjoukkueet kehitysvammaisille, CP-vammaisille ja sähköpyörätuolifutaajille.
  • Jokapäiväisessä toiminnassamme eri joukkueissa pyrimme pitämään kaikki lapset, nuoret ja perheet mukana harrastuksen parissa ja toteuttamaan varhaisen puuttumisen periaatetta yhteistyössä koulujen ja viranomaisten kanssa. Yhteisössämme ohjataan säännöllisesti myös työhön kuntoutujia.
  • Tuemme Aulis Rytkönen -rahaston kautta heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevia lapsia ja nuoria jalkapalloharrastuksessa. Rahasto jakaa vuosittain 100-2500 euron suuruisia stipendejä HJK:n taloudellista tukea tarvitseville pelaajille. Anomukset käsittelee rahaston johtoryhmä, jonka puheenjohtajana on seuran ulkopuolinen sosiaaliviranomainen.
  • Olemme mukana ESR-hankkeessa, joka tarjoaa matalan kynnyksen harrastejalkapallotoimintaa 16-20-vuotiaille ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville nuorille. Lisäksi nuoret koulutetaan ja osallistetaan seuran tapahtumajärjestelyihin vapaaehtoistoimijoiksi tekemään, kokemaan, oppimaan ja vaikuttamaan. Hankkeessa edistetään nuorten hyvinvointia ja elämänhallintataitoja, edistetään opiskelumotivaatiota sekä vahvistetaan työelämätaitoja.
Elinikäinen oppiminen ja hyvinvointi
  • Mahdollistamme mahdollisimman monelle nuorelle koulutuksen ja työkokemusta yhteisössämme. Teemme yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ja olemme mukana Nuorisotakuu-ohjelmassa. Kymmenet nuoret saavat vuosittain työkokemusta mm. iltapäiväkerhojen, valmennuksen, stadionin sekä ottelutapahtumiemme parissa.
  • Seurassamme työskentelee 250 valmentajaa ja ohjaajaa. Panostamme henkilöstön hyvinvointiin ja ammatilliseen kehittymiseen. Henkilöstölle on laadittu koulutussuunnitelmat ja tuemme henkilöstöä kehittymään ammatillisesti ja etenemään työssään joko HJK:ssa tai seuran ulkopuolella.
  • Teemme yhteistyötä Lyhty ry:n kanssa. Järjestön kanssa olemme tarjonneet nuorille kehitysvammaisille mielekästä ja itseluottamusta vahvistavaa työtä stadionin siistimistehtävissä jo vuosien ajan.
  • Teemme yhteistyötä Alzheimer-yhdistyksen kanssa. Järjestämme lievästi muistisairaille liikunta- ja vertaistukitoimintaa stadionimme tiloissa viikottain. Sekä pelaajat että HJK:n henkilökunta osallistuvat parhaansa mukaan ryhmien ohjelmaan.

YMPÄRISTÖVASTUU

  • Haluamme omalta osaltamme olla tekemässä lapsillemme parempaa tulevaisuutta ja toimia kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
  • Seuraamme sähkön ja lämmityksen kulutusta kentillä ja hallissa päivätasolla ja reaaliajassa ja pyrimme mahdollisimman vähäiseen hukkakulutukseen.
  • Käytämme ympäristöystävällistä uusiutuvaa energiaa, biokaasua, Töölön jalkapallohallin lämmitykseen.
  • Stadionilla on nykyaikainen jätehuollon suunnitelma, jota noudatetaan. Ympäristövastuullisesta siivouksesta huolehtivat alan ammattilaiset.
  • Kierrätämme mahdollisimman paljon niin stadionilla kuin kentilläkin. Lehtikuusen kentältä ja Destamatic-kentältä (Sahara) aurauksen yhteydessä irtoava kumirouhe otetaan talteen talvella aurauksen yhteydessä. Aurausjäte siivilöidään ja tuhansia kiloja rouhetta palautetaan keväisin takaisin kentän pintaan.
  • Tuemme ja kannustamme varustekierrätykseen juniorijoukkueiden kesken. Varusteita on mahdollista kierrättää suurimmista yhteistapahtumissamme (mm. HJK Cup) sekä yhteisen facebook-ryhmän avulla.

TALOUDELLINEN VASTUU

  • HJK on luotettava ja taloudellisesti vakaa toimija niin seurassa harrastajille, yrityskumppaneille kuin muillekin sidosryhmille. Taloudellinen menestyminen luo edellytykset sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun toteuttamiselle.
  • Panostamme olosuhteiden rakentamiseen, jotta voimme taata pelaajille HJK-tason laadun ja pystymme pitämään harrastuksen hinnat kurissa. Kenttien vuokrat pyritään pitämään mahdollisimman edullisina. Esimerkiksi vuonna 2014 Olympiastadionilla loppuunmyydyn katsomon edessä pelatun HJK-FC Barcelona ‑ottelun tuotto mahdollisti Töölön jalkapallohallin rakentamisen. Talviharjoittelun mahdollistavassa hallissa on harjoitteli vuonna 2016 noin 80 000 pelaajaa.
  • HJK ry:n tarkoitus on kasvattaa yhteiskuntaan hyviä ihmisiä ja pelaajia. Yleishyödyllisenä yhdistyksenä sen tavoite ei ole tuottaa taloudellista voittoa. Kaikki varat käytetään toiminnan kehittämiseen. HJK Ry:n talous on täysin erillään HJK Oy:n ja Edustusjoukkueen taloudesta. HJK Oy pyrkii neuvottelemaan sponsorointisopimuksiin kohtia, jotka hyödyttävät HJK Ry:n toimintaa.